Már kétéves gyereknél is diagnosztizálták a régen időskorinak nevezett cukorbetegséget

Régen minden olyan egyszerű volt. Ha egy gyerek cukorbeteg lett, akkor az életkora miatt biztosan tudták, hogy 1-es típusú, autoimmun eredetű diabétesze van, ahol pótolni kell az inzulint. Ma már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Az 2-es típusú (régen időskorinak mondott) cukorbetegség –  ami régebben inkább 40 éves kor felett jelentkezett és az életmódhoz köthető – mára a gyerekek között is elkezdett terjedni.

 

Hogy lehetséges ez? – teszik fel sokan hitetlenkedve ezt a kérdést. Hiszen a régebben a nevében is benne volt: időskori!

Nos, húsz évvel ezelőtt még ritkaságnak számított az ilyesmi, de ma már minden 10 cukorbeteg gyerekből legalább egy a 2-es típusában szenved (továbbiakban: T2DM). Jellemzően kiskamasz korban fedezik fel, de előfordult már, hogy kisgyermeknél is diagnosztizálták. Ami igazán rémisztő.

Egyre több az elhízott és inzulinrezisztens gyermek – a számuk az utóbbi 30 évben kezdett meredeken nőni. Az inzulinrezisztencia a diabéteszt megelőző állapot, amely akár évtizedekig is végezheti romboló aknamunkáját a szervezetben.

Ám a kövér gyerekeknél, akik ráadásul ki vannak téve a napjaink egészségtelen életmódja összes kártékony hatásának, ez a folyamat hihetetlenül felgyorsul.

Tehát újkeletű jelenségről van szó. Olyannyira, hogy az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság csak 5 éve adott ki terápiás irányelveket a T2DM-es gyerekek esetére!

 

Mennyi gyereket érint?

A szakemberek azt mondják, hogy a kialakulása szorosan összefügg a túlsúllyal: a kövér gyerekek pár %-a lesz cukorbeteg[1]. Itthon legalább 20 ezer súlyosan elhízott gyerek van (ez is rengeteg)[2], így a T2DM-esek száma becslés alapján félezer és ezer között lehet. Csupán pár százat diagnosztizáltak, ezért is gyanítható, hogy a számuk legalább a duplája – ugyanis a felnőttek esetében is a fel nem derített esetek aránya legalább 50%. [3]

Ráadásul a jövőkép sem biztató: Angliában az utóbbi 3-4 évben 40%-kal (!) nőtt a számuk. [4]

A felismerést nehezíti, hogy a T2DM hosszas folyamat eredményeként alakul ki, kezdetben bizonytalan tünetekkel.

Hisz’ inzulinrezisztenciáról beszélünk, amelynek megvannak a maga lépcsői. A végén a szervezet eljut abba a stádiumba, ahol a hasnyálmirigy által termelt inzulinmennyiség relatíve kevés ahhoz, hogy a vércukorszintet normál szinten tartsa.

 

Bizonytalan jelzések

Nincs a gyerek homlokára írva, hogy ő T2DM-es lett. Ellentétben az 1-es típusú cukorbetegséggel, ahol a gyerekek hirtelen lesoványodnak, sokat pisilnek és sokat isznak, itt nem történik semmi drámai.

Az a leglátványosabb, hogy a gyerek duci. A T2DM-es gyerekeknek csaknem fele nagyon duci. Sajnos, ettől még senki nem fog gyanút, hiszen a gyerek környezete megszokta, hogy Janika vagy Eszterke azóta gurul, hogy kiszállt a járókából. [5]

A szülő lehet, hogy azért nyugtalan, mert a gyerek fáradt, lehangolt –  esetleg időnként agresszív és éhségrohamok gyötrik, amikor ki sem lehet robbantani a hűtő elől. Igaz, kamaszkorban ezek nem egyértelmű jelzések, és egy kövér gyerekre amúgy sem jellemző, hogy boldog és kiegyensúlyozott teremtés lenne.

Sok T2DM-es tinédzsernél előfordul az úgynevezett acanthosis nigricans, ami szürkés-barnás bőrelszíneződést jelent a hajlatokban, a nyakon. Figyelmeztető a magas vérnyomás és a magas vérzsír-szint, de ezek csak orvosi ellenőrzés alkalmával derülnek ki.

Sokaknál csak orvosi ellenőrzésen derülnek ki a szövődmények

Ezen kívül gyengülhet a látás és a szervezet fogékonyabbá válhat a fertőzésekre, lassabban gyógyulnak be a sebek.

 

Nincs mit tenni, szűrni kell

Markáns jelek híján az a helyes, ha bizonyos kockázatokat mérlegelve a szülő vagy az orvos laborteszt elvégzése mellett dönt.

Ha a gyerek elhízott, az mindenképpen kockázati tényező!

Az elhízás és a cukorbetegség közti kapcsolat zsenge korban sokkal egyértelműbb a szakirodalom szerint, mint felnőtteknél. Mindenképp ajánlott vérvételt végeztetni, ha a következő körülményekből legalább egy fennáll a jelentős túlsúly mellett:

  • közelebbi családtag (szülő, testvér) cukorbeteg vagy kezelt inzulinrezisztens
  • ha az édesanya a várandósság során terhességi cukorbeteg volt
  • ha a gyerek 2500 grammnál kisebb vagy 4000 grammnál nagyobb súllyal született
  • ha látható nála az acanthosis nigricans
  • ha magas a vérnyomása és/vagy rossz a vérzsír-értéke

Ilyenkor 2 órás terheléses vércukor-vizsgálatot kell végezni (OGTT), ahol inzulinértékeket is néznek. Az eredmény jelzi, hogy milyen stádiumban jár a szénhidrátanyagcsere zavara, fennáll-e a cukorbetegség (vagy mennyire áll közel hozzá).

TIPP: Amennyiben a gyermek iskoláskorú, és indokolt a kivizsgálása, külön kérésre szombati napokon elvégezzük az OGTT tesztet. Egyeztetni az info@sportkontroll.hu elérhetőségen lehet.

Mikor szokták felfedezni?

Leggyakrabban a serdülőknél szokták, 12-14 éves korban. Ennek az oka, hogy a tinikor egyébként is egy fiziológiásan inzulinrezisztens állapotot jelent a hormonális változások miatt, s ilyenkor a negatív folyamatok felgyorsulnak. Az ifjonc viselkedése is megváltozik, ezzel együtt az étkezési szokásaik (töméntelen junk food, rendszertelen evések, divatdiéták – jojo effektus), az edzéseket szívesen hanyagolják, ami rossz irányba provokálja a szénhidrátanyagcseréjüket.

Ez a gyakoribb, azonban előfordul, hogy jóval hamarabb, már kisiskolás korban felfedezik a bajt. Többnyire akkor, amikor a szülő szembesül vele, hogy a szemefénye nem „növi ki” a babakori kövérséget, sőt, a helyzet rosszabbodni látszik.

 

Mi a probléma a megkésett kezeléssel?

Az igazi nagy baj, hogy a T2DM több szövődményt okoz gyermek- és tinikorban, mint később, azaz felnőttkorban. A tartósan magas vércukorszint a gyerek testének szinte az összes fontos szervét károsítja, ráadásul lassan és alattomosan.

Megszenvedik a cukorbetegséget az erek, az idegek, a szemek (látás) és a vesék. Az összes olyan, jól ismert diabétesz-szövődmény  – amivel az idősebb embereket szokták riogatni – jelentkezhet, csak éppen évtizedekkel korábban.

Ide tartozik egy fontos megfigyelés: a lányok esetében már a pre-diabéteszes állapot is gondot okozhat. A tartósan magas inzulinszint következtében késhet a serdülés, nem indul be időben a menstruációs ciklusuk és PCOS (policisztás ovárium szindróma) is fenyegetheti őket.

 

Nem inzulinozni kell őket

Az inzulinrezisztencia kezeléséről – szerencsére – már nagyon sokfelől hallani: korrekt étrend, kiegyensúlyozott szénhidrátbevitellel – és heti 3-5 alkalom mozgás (cardio és lehetőleg erősítés is). Minden más (tápkiegészítők, gyógyszerek) csak ezután jön!

Mivel sokan keverik a gyerekkori T2DM-t a „hagyományos gyerek diabétesszel”, fontos leszögezni, hogy most sem inzulinhiányról beszélünk, ezért inzulinozásról szó sincs! A T2DM-es gyereknek valójában magas az inzulinszintje (legalábbis kezdetben, még a cukorbetegség kialakulásakor), és azt kell tudni beszabályozni. Ezt pedig elsődlegesen az életmód korrigálásával lehet – egyébként egy gyerek vagy tini esetében talán ez a legnehezebb feladat.

Ha a gyerek elkezd fogyni – vagy legalábbis úgy nő, hogy közben tartja a súlyát -, már azzal is sokat lehet javítani a kritikus laborértékeken.

De a tapasztalatok azt mutatják, hogy csak az esetek kis részében sikerül gyors és látványos eredményt elérni inzulinérzékenyítő szer adása nélkül.

A már említett Amerikai Gyermekgyógyász Társaság 10 éves kortól javasolja a metformin adását, de ez a gyakorlat itthon nem általános.

 

Take home message

A T2DM nem más, mint egy genetikailag fogékony szervezet markáns válasza az ártalmas környezeti tényezőkre.

Az inzulinrezisztens szülők gyerekei nagy valószínűséggel inzulinrezisztensek lesznek, az epigenetikai behatás ma már tény. A várandós nő, majd a család felelőssége megkérdőjelezhetetlen. Figyelni kell a várandósság alatti vércukor-értékekre, a helyes táplálkozásra, rendszeres mozgásra! Majd a kisgyermekkori étkezési szokások kialakítására, a súlykontrollra, mert ezzel már megelőzhető lehet a baj.

 

A következő cikkünkben részletesebben kifejtjük, hogy az epigenetika hogyan szól bele a sorsunkba a cukoranyagcsere vonalán (is)!

Források:

[1] http://semmelweis.hu/mediasarok/2016/07/06/egyre-tobb-gyermeknel-alakul-ki-a-2-es-tipusu-diabetesz/

 

[2]https://www.ogyei.gov.hu/jo_uton_jarunk_a_gyermekkori_elhizas_megelozeseben___oktober_11_e_az_elhizas_vilagnapja__world_obesity_day

[3] http://hippocrateslap.hu/uploads/ujsag/2002-1/2-es-tipusu-diabetes-mellitus-gyermek-%20es-serdulokorban-novekvo%20gyakorisag.pdf

[4] https://www.independent.co.uk/news/health/diabetes-child-type-2-cancer-obesity-crisis-heart-disease-blood-sugar-symptoms-a8496551.html

[5] http://semmelweis.hu/mediasarok/2016/07/06/egyre-tobb-gyermeknel-alakul-ki-a-2-es-tipusu-diabetesz/

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

„Hány kiló vagy?” – három nő esete a kilókkal

Ezért értelmetlen a fogyókúra mentalitás