Lehet, hogy mégsem annyira egészséges a ketogén diéta?

A ketogén diéták most nagyon trendinek számítanak. Az ezzel kampányolók azt állítják, hogy könnyebb ezzel a súlyt rendezni, emellett az inzulinrezisztenseknek is ideális. Bár lehet, hogy tévesen tulajdonítanak neki cukorbetegség-megelőző hatást – legalábbis ezt sugallja egy friss tanulmány Svájcból.

Igaz, ezt a tanulmányt egereken végezték, de mégis figyelemre méltó az ott született eredmény. Eszerint a ketogén diéta nem kívánt módon befolyásolhatja az inzulinérzékenységet, ami aztán növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát!

A nagy trükk  

A ketogén diéta nagyon trükkös módon lovagolja meg a test bámulatos alkalmazkodóképességét. Eredetileg a „tüzelő”, ami a testünk működéséhez szükséges, az élelmiszerben található szénhidrátból van fedezve, hisz ez a legkönnyebben elérhető tápanyag. De amikor a szervezet nem jut hozzá szénhidráthoz, akkor a zsírokból szabadítja fel a szükséges üzemanyagot. Ezt pedig a máj segítségével teszi: létrehozza a keton nevű vegyi anyagot, amelyek ezután glükózra bomlanak. A zsírszövet pedig apad.

Van arra alkalom nem ritkán, amikor ketont állítunk elő: ez előfordul intenzív edzés vagy böjtölés közben. Ilyenkor túl kevés szénhidráthoz jut hozzá a szervezet, ezzel pedig ketózisra kényszerítjük. Ugyanezt a mechanizmust hívja életre a ketogén diéta, ahol nagyon kevés (10% alatti) a napi szénhidrát adagja, és a szükséges energiát fehérjéből és zsírból biztosítják. Úgy tűnik, hogy ez a módszer remekül működik akkor, ha fogyni szeretnénk – legalábbis a kezdeti időszakban.

Meglepő eredmény

 

A svájci kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a zsírok hogyan hatnak az érrendszerre és a szövetekre. Az már köztudott, hogy a vérben keringő cukor – ha sok van belőle – rendkívül gyorsan képes károsítani az ereket. A kettőt függetleníteni akarták egymástól, ezért jött kapóra a ketogén diéta alkalmazása. Mivel itt kevés a szénhidrát-bevitel, a vérben tartósan alacsony szinten kering a glükóz és az inzulin – míg a zsírbevitel relatíve magas.

Vettek két egércsoportot. Az egyiket egészségtelenül etették, kaptak sok szénhidrát mellé sok zsírt. A másik csoportot ketózisra fogták. Majd megnézték az anyagcsere-működésüket pár nap után, összehasonlították a tapasztalt változásokat. A várakozásoknak megfelelően a magas szénhidrát- és zsírtartalmú diétára fogott egereknél rossz értékeket mértek, romlottak a szénhidrát-anyagcsere mutatóik.

De itt jött a meglepetés: a ketózisra fogott egereknél is romlottak, méghozzá valamivel nagyobb mértékben!

A tanulmányt a Journal of Physiology 2018 augusztus 08-ai számában tették közzé.

Bár a ketogén diéta egészségesnek mondható, a megfigyeléseink azt mutatják, hogy az ilyen típusú diéta hatására a inzulinrezisztencia fokozódhat, ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet” – nyilatkozta Christian Wolfrum, a Zürichi Egyetem kutatója. Ugyanakkor a kutatók felhívták a figyelmet, hogy mivel csak három napig, egereken tanulmányozták a folyamatot, a diéta inzulinrezisztenciára gyakorolt hatása drámaibb lehet, mint az embereknél. – „Nyilvánvaló, hogy a korai fázisban tapasztalt káros hatások nem fordulnak elő ugyanolyan mértékben a későbbiekben, különben senki sem használna ilyen étrendet

A kutatóknak most az lesz a feladata, hogy megpróbálják azonosítani, hogy milyen hatásmechanizmus játszódik le a ketózis során a szervezetben, ami ezt a választ produkálja.

Fekete doboz  

A táplálkozástudomány egy nagyon ellentmondásos szakterület, tele kérdőjelekkel. Azt már bizonyították és számos tapasztalat igazolta is, hogy a szénhidrát-megszorításon alapuló (low carb) diéták jól működnek a vérukorszint szabályozásában – a cukorbetegeknél mindenképpen. Valamint jó hatású lehet az elhízott embereknél, akik ezáltal fogyni tudnak.

Ezért mindig kellő óvatossággal kell kezelni az újabb és újabb tanulmányi eredményeket, de nem tanácsos azokat figyelmen kívül hagyni sem. A mi véleményünk egyezik Wolfrum-éval, aki szerint mindenfajta extrém tápanyag-megvonás kockázatot jelent, mert egyrészt alultápláltságot okozhat, másrészt nem tudni, hogy a testünk – mint afféle fekete doboz – hogyan fog reagálni erre: „Személy szerint a kiegyensúlyozottabb étrendet támogatom.”  

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Dilemmák és tévhitek az édesítés körül

Nem működik sokáig a nőknél a drasztikus szénhidrát-megvonás?