PCOS

A policisztás ovárium szindróma nem a petefészek betegsége! A hivatalos statisztika szerint minden tizedik nő szenved ennek súlyos és változatos tüneteitől (bár valószínűleg nagyobb ez az arány); de ez megfelelő belgyógyászati és életmódi terápiával kiválóan kezelhető.

A PCOS LEGGYAKORIBB TÜNETEI TERMÉKENY KORBAN:

 • pattanásos, zsíros bőr
 • hajhullás, esetleg kopaszodás
 • aknék állvonalban és/vagy hát, dekoltázs területén
 • erőteljesebb szőrnövekedés nem kívánatos helyeken
 • teljesen hiányzó vagy rendszertelen női ciklus (kevesebb, mint 22 napos vagy több, mint 35 napos), esetleg pecsételő vérzés
 • sok kicsi ciszta található a petefészekben (csak hüvelyi ultrahanggal látható), alhasi görcsök gyakoriak lehetnek
 • az előzőek miatt átlagnál gyakoribb teherbeesési nehézség és/vagy vetélés(ek)

A PCOS nagyon változatos tünetegyüttest produkál – mindenkinél mást. Van, akire az összes tünet illik, szerencsésebbekre csak egy pár. Emiatt gyakran megtévesztő, és így sokan nem jutnak diagnózishoz.

Fontos megérteni, hogy ez a kórkép az idő előrehaladtával fokozatosan romlik, ha nem teszünk ellene! A tünetek konstellációjától függetlenül a szükséges terápia lényege ugyanaz: elsőként az inzulinrezisztenciát kell kezelni. 

A PCOS-t tévesen hiszik a petefészek betegségének, nem nőgyógyászati probléma

MI OKOZ ENNYI GALIBÁT?

A legtöbb PCOS-ben érintett nőt nőgyógyászok kezelik – lehet, hogy veled is ez a helyzet. Hiszen a legtöbb érintett lánynak és nőnek rendszertelen a ciklusa, esetleg nincsen peteérése vagy nem jutnak áldott állapotba.

Holott ez az inzulinrezisztens állapot következménye: a szervezetben keringő inzulin nevű hormon, amelyből túl sok van jelen, több lépcsőben felborítja a női hormon-háztartást. Ezáltal a női ciklus rendszertelenné válhat, olykor a peteérés elmaradozhat; másfelől megemelkedhet a férfihormonok szintje, kellemetlen külsődleges tüneteket produkálva ezzel.

A PCOS TERÁPIÁJA – HOGYAN KEZDJÜK?

Ha gyanakszol, hogy PCOS-ed van (vagy már tudsz róla, de nem kapsz megfelelő kezelést), akkor dr. Breyer Helgát javasoljuk neked!

LABORVIZSGÁLATOK

A Doktornő elsősorban  a kórtörténeted és tüneteid felméréséből tájékozódik a személyes találkozó során, másodsorban pedig a régebbi, hozott leletekből (ha vannak) és a frissen végzett tesztek eredményéből. Emiatt elképzelhető, hogy két alkalommal lesz szükség konzultációra, ahhoz, hogy végére járjatok a panaszaidnak.

 

A korrekt diagnózis felállításához általában a következő laborvizsgálatokat szoktuk alapul venni:

 • vércukor-terheléses vizsgálat (OGTT) + inzulin – ez az esettől függően 3-5 pontos
 • pajzsmirigy funkciók (TSH, Ft3, Ft4, Anti-TPO) és D-vitamin szint meghatározása
 • női nemi hormon-sor
 • 6 hónapnál nem régebbi nőgyógyászati (hüvelyi) ultrahangos lelet a petefészekről, esetleg egyéb ambuláns lapok a nőgyógyászodtól, az elvégzett beavatkozásokról (ha voltak)

Sajnos előzetesen nem lehet megállapítani, hogy milyen további értékek megnézésére van szükség, ezért azt javasoljuk, hogy előbb várd meg az orvossal történő találkozót!

Fontos: amennyiben fogamzásgátlót szedsz, akkor teljes körű hormonális kivizsgálásra csak akkor van mód, ha a gyógyszer abbahagyását követően két hónapot vársz. (Ettől függetlenül is van mód a kezelés elkezdésére.) 

ÍGY ÁLLÍTJUK BE A TERÁPIÁDAT

Négyes alapkezelés: ez a lényeg.

 1. Étrend: ez a legtöbbször napi 120 g – 180g szénhidrátot tartalmazó étrend (ennek pontos mértéke egyénfüggő!), ami csöppet sem standard jellegű, hiszen számos egyéni jellemzőt kell figyelembe venni. Ennek beállítását és konzultációját a dietetikusaink végzik el. A terápia sikeréért 70%-ban ez felel!
 2. Mozgásprogram: attól függően, hogy izomtömeget szükséges-e növelned vagy inkább a zsírvesztésen van a hangsúly, az általunk javasolt személyi edzőink elmondják, hogy milyen mozgásformát és gyakorlatokat érdemes végezned.
 3. Inzulinérzékenyítő gyógyszer, étrendkiegészítő: legtöbbször metformin hatóanyagot tartalmaz az általunk felírt szer – ritkábban glitazonok bevetésére kerül sor-, illetve inozit alapú étrendkiegészítőt ajánlhatunk. Ezen kívül még számos táplálék-kiegészítőt és vitaminpótlást javasolhatunk, amelyek mind segítenek az anyagcsere-folyamataidat optimalizálni, a ciklusodat harmonizálni.
 4. Stresszkezelés, önismereti munka: az életmódváltás legtöbbször komoly elhatározást igényel, és pszichikai blokkok lebontására van szükség. A PCOS-szel gyakran együtt járó meddőségi problémák, a női önkép torzulásai is nagy terhet jelentenek. Ha úgy látjuk, hogy ebben is segítségre van szükséged, javasolhatunk szakembereket.