PCOS

A policisztás ovárium szindróma nem a petefészek betegsége! A hivatalos statisztika szerint minden tizedik nő szenved ennek súlyos és változatos tüneteitől (bár valószínűleg nagyobb ez az arány); de ez megfelelő belgyógyászati és életmódi terápiával kiválóan kezelhető.

A PCOS LEGGYAKORIBB TÜNETEI TERMÉKENY KORBAN:

 • pattanásos, zsíros bőr
 • hajhullás, esetleg kopaszodás
 • aknék állvonalban és/vagy hát, dekoltázs területén
 • erőteljesebb szőrnövekedés nem kívánatos helyeken
 • teljesen hiányzó vagy rendszertelen női ciklus (kevesebb, mint 22 napos vagy több, mint 35 napos), esetleg pecsételő vérzés
 • sok kicsi ciszta található a petefészekben (csak hüvelyi ultrahanggal látható), alhasi görcsök gyakoriak lehetnek
 • az előzőek miatt átlagnál gyakoribb teherbeesési nehézség és/vagy vetélés(ek)

A PCOS nagyon változatos tünetegyüttest produkál – mindenkinél mást. Van, akire az összes tünet illik, szerencsésebbekre csak egy pár. Emiatt gyakran megtévesztő, és így sokan nem jutnak diagnózishoz.

Fontos megérteni, hogy ez a kórkép az idő előrehaladtával fokozatosan romlik, ha nem teszünk ellene! A tünetek konstellációjától függetlenül a szükséges terápia lényege ugyanaz: elsőként az inzulinrezisztenciát kell kezelni. 

MI OKOZ ENNYI GALIBÁT?

A legtöbb PCOS-ben érintett nőt nőgyógyászok kezelik – lehet, hogy veled is ez a helyzet. Hiszen a legtöbb érintett lánynak és nőnek rendszertelen a ciklusa, esetleg nincsen peteérése vagy nem jutnak áldott állapotba.

Holott ez az inzulinrezisztens állapot következménye: a szervezetben keringő inzulin nevű hormon, amelyből túl sok van jelen, több lépcsőben felborítja a női hormon-háztartást. Ezáltal a női ciklus rendszertelenné válhat, olykor a peteérés elmaradozhat; másfelől megemelkedhet a férfihormonok szintje, kellemetlen külsődleges tüneteket produkálva ezzel.

A PCOS TERÁPIÁJA – HOGYAN KEZDJÜK?

Ha gyanakszol, hogy PCOS-ed van (vagy már tudsz róla, de nem kapsz megfelelő kezelést), akkor is kérdés, hogy milyen irányba érdemes elindulni.

Számos esetben tapasztaljuk ugyanis, hogy vannak olyan érintett hölgyek, akiknél már a diéta beállítása és – túlsúly esetén – némi fogyás is látványosan javít az állapotukon – míg mások PCOS-e jóval makacsabb, utóbbiaknak van valószínűleg szüksége gyógyszeres kezelésre.

Ahhoz, hogy ezt eldöntsük, mindenképpen szeretnénk bekérni tőled dokumentációt, amit online is ki tudunk előzetesen értékelni. Ennek ad keretet az IRÁNYTŰ program, ami lépésről lépésre végigvezet:

 1. egyéni és családi anamnézis (tünetek is) kikérdezése
 2. női kérdéssor (ciklus, termékenység)
 3. amennyiben fennáll az inzulinrezisztencia gyanú, úgy speciális vérvételi csomagot ajánl, mégpedig a PRÉMIUM Panelt (nem csak a mi laborunkban lehet levetetni), illetve női nemi hormonokat is kér az algoritmus (lásd alább a részletezést)
 4. a dokumentáció beküldése után, ha befizeted az online tanácsadás díját (ezt az Iránytű algoritmus végén, bankkártyás befizetéssel tudod megtenni), a munkatársaink megnézik és kiértékelik az anyagodat
 5. írásos javaslatot tesznek a továbbiakra (terápia)
Megnézem az IRÁNYTŰT

 

SZÜKSÉGES LABORVIZSGÁLATOK

A korrekt diagnózis felállításához általában a következő laborvizsgálatokat szoktuk alapul venni:
 • 3 pontos vércukor-terheléses vizsgálat (OGTT) + inzulin
 • pajzsmirigy funkciók (TSH, Ft3, Ft4, Anti-TPO) és D-vitamin szint meghatározása
 • női nemi hormon-sor
 • 6 hónapnál nem régebbi nőgyógyászati (hüvelyi) ultrahangos lelet a petefészekről
Az IRÁNYTŰ úgy van összerakva, hogy a PRÉMIUM panel tartalmazza az összes szükséges vizsgálatot, és felsorolja azt is, hogy milyen hormonok levételét javasolja, a ciklus mely napján.
Fontos: amennyiben fogamzásgátlót szedsz, akkor teljes körű hormonális kivizsgálásra csak akkor van mód, ha a gyógyszer abbahagyását követően két hónapot vársz. 

ÍGY ÁLLÍTJUK BE A TERÁPIÁDAT

Négyes alapkezelés: ez a lényeg.

 1. Étrend: ez a legtöbbször napi 120 g – 180g szénhidrátot tartalmazó étrend (ennek pontos mértéke egyénfüggő!), ami csöppet sem standard jellegű, hiszen számos egyéni jellemzőt kell figyelembe venni. Ennek beállítását és konzultációját a dietetikusaink végzik el. A terápia sikeréért 70%-ban ez felel!
 2. Mozgásprogram: attól függően, hogy izomtömeget szükséges-e növelned vagy inkább a zsírvesztésen van a hangsúly, az általunk javasolt személyi edzőink elmondják, hogy milyen mozgásformát és gyakorlatokat érdemes végezned.
 3. Inzulinérzékenyítő gyógyszer, étrendkiegészítő: legtöbbször metformin hatóanyagot tartalmaz az általunk felírt szer – ritkábban glitazonok bevetésére kerül sor-, illetve inozit alapú étrendkiegészítőt ajánlhatunk. Ezen kívül még számos táplálék-kiegészítőt és vitaminpótlást javasolhatunk, amelyek mind segítenek az anyagcsere-folyamataidat optimalizálni, a ciklusodat harmonizálni.
 4. Stresszkezelés, önismereti munka: az életmódváltás legtöbbször komoly elhatározást igényel, és pszichikai blokkok lebontására van szükség. A PCOS-szel gyakran együtt járó meddőségi problémák, a női önkép torzulásai is nagy terhet jelentenek. Ha úgy látjuk, hogy ebben is segítségre van szükséged, javasolhatunk szakembereket.