Vérvételi pont kora reggeli nyitvatartással

A vizsgálatokat kényelmesen, beutaló és várakozás nélkül végeztetheted el a rendelőnkben (1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11., Hegyvidék Bevásárlóközpont). A leleteket 24 órán belül, e-mailben megkapod. (Egyes bonyolultabb tesztek lefuttatása több időt vesz igénybe.)

A vérvételi pont a Spektrum-Lab partnereként működik, az áraink a legkedvezőbbek között vannak országos viszonylatban is. Hegyvidék kártyával 5% kedvezményt érvényesíthetsz.

Nyitvatartás: hétköznaponként reggel 6:00 és 9:00 között. Szombaton reggel is!

Mivel kifejezetten anyagcsere-szűréssel és –beállítással foglalkozunk, olyan vérvételi paneleket állítottunk össze, amelyek ezt a munkát segítik. Külsősként is bátran kérheted ezeket a szűrő csomagokat illetve a manapság egyre népszerűbb inzulinrezisztencia teszteket!

Kattints arra a tételre, amelyről bővebben szeretnél olvasni!

Terheléses vércukor tesztek (inzulinrezisztencia és cukorbetegség szűrése)

ára: 4.440 Ft-tól

Javasolt, ha:

 • gyanakszol az inzulinrezisztenciára
 • a családodban van cukorbeteg, elhízott, magas-vérnyomásos, szív- és érrendszeri beteg
 • kismama vagy
 • a túlsúlyod főleg hastájékon jelenik meg és nehezen tudsz fogyni
 • nőknél: nehezített teherbeesés, vagy rendszertelen ciklus, PCOS, vetélés, férfihormon túlsúlya, hajritkulás és/vagy aknés bőr esetén
 • férfiaknál: kopaszodás, sörhas, termékenységi problémák, magas vérnyomás esetén

Legkésőbb reggel 6:50-re meg kell érkezni a vérvételre! Tudnivalók a terheléses vércukorvizsgálatról:

 • A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, azaz:
  – reggel kávé, tea, gyümölcslé sem fogyasztható
  – reggel gyógyszer nem fogyasztható (kivéve, ha a kezelőorvos külön kéri)
  – 1 pohár szénsavmentes vizet viszont kérjük, hogy reggel fogyassz el
 • A terhelés során 75 gramm kimért patikai cukrot oldunk fel 2,5-3 dl vízben, ezt 5 percen belül el kell fogyasztani. Ezt legfeljebb pár korty vízzel lehet leöblíteni. Mindent biztosítunk, így nem kell cukrot hoznod (sem citromot).
 • Speciális esetekben a terhelés nem cukoroldattal, hanem reggelivel történik. Amennyiben „reggelizős” terhelésre jelentkezel, kérjük, hozd magaddal a szokásos reggelidet (melynek szénhidráttartalma általában 30 g, cukorbeteg kismamáknál 20 g lassú felszívódású szénhidrátot jelent).
 • A következő 2 órát nyugalomban kell eltölteni, enni, inni nem lehet. Ezalatt az idő alatt meghatározott időközönként gyors és fájdalommentes vérvételre kerül sor.
 • A vizsgálat végeztével bőven fogyassz folyadékot és reggelizz!

Tesztek típusai: éhgyomorra történő szúrás és a glükóz elfogyasztása után általában 60 és 120 perccel történik vérvétel, ezt nevezik 3 pontos OGTT-nek. Igény szerint ez bővíthető 90.perces szúrással (4 pontos) illetve 30.perces szúrással (5 pontos).  Ezeknek az ára változó.

Tipikusan kismamák és nem terhelhető cukorbetegek esetében nem glükózzal terhelünk, hanem ún. reggelizős teszt történik.

Időpontot foglalok rá

Belgyógyászati szűrő panelek (anyagcsere-eltérések szűrése, ahogy máshol nem)

ára: 31.000 Ft-tól

A paneleket a Sportkontroll szakmai vezetője, dr. Breyer Helga állította össze. Sok éves tapasztalat alapján ezek a vizsgálatok nagy biztonsággal jelzik azokat az anyagcsere-eltéréseket, amelyek viszonylag gyakoriak, de többnyire diagnosztizálatlanok maradnak.

Javasolt, ha:

 • a Sportkontrollban az IRÁNYTŰ programban veszel részt, és ehhez végezteted el a panel szűrést
 • pusztán szeretnél tájékozódni arról, hogy minden rendben van-e az anyagcsere-működéseddel
 • gyanakszol valamilyen szénhidrát-anyagcsere zavarra, vagy hormonális eltérésre
 • sportolóként szeretnéd magad kivizsgáltatni annak érdekében, hogy csúcsformát érj el
 • tervezett gyermekvállalás előtt, vagy ha nehezített a teherbeesés (utóbbi esetben mind a két félnek ajánlott!)

Panelek:
ALAP Panel (a legszükségesebb vizsgálatok listája, kedvező áron) 31.000 FT

T. vérkép; T. vizelet; vércukor; kreatinin; karbamid; Natrium; Kálium; Calcium; Magnézium; Chlorid; SGOT; SGPT; GGT; ALP; LDH; szerum bilirubin össz, direkt; CK; CK-MB; amiláz;lipáz; koleszterin; TG; HDL; LDL; TSH; FT4; FT3; húgysav; ASO; süllyedés; CRP; D-vitamin; vas; transzferrin

SZUPER Panel (szélesebb körű kivizsgálás, inzulinrezisztencia teszt nélkül) 56.000 Ft

T. vérkép; T. vizelet; vércukor; kreatinin; karbamid; Natrium; Kálium; Calcium; Magnézium; Chlorid; SGOT; SGPT; GGT; ALP; LDH; szerum bilirubin össz, direkt; CK; CK-MB; amiláz; lipáz; koleszterin; TG; HDL; LDL; TSH; FT4; FT3; húgysav; ASO; süllyedés; CRP; D-vitamin; éhgyomri inzulin; aTPO; aTG; Rheuma faktor; B12 vitamin; vas; ferritin; teljes vaskötő kapacitás; folsav

PRÉMIUM Panel (SZUPER + 3 pontos inzulinrezisztencia teszt; ez a favorit ) 69.000 Ft

T. vérkép; T. vizelet; vércukor; kreatinin; karbamid; Natrium; Kálium; Calcium; Magnézium; Chlorid; SGOT; SGPT; GGT; ALP; LDH; szerum bilirubin össz, direkt; CK; CK-MB; amiláz;lipáz; koleszterin; TG; HDL; LDL; TSH; FT4; FT3; húgysav; ASO; süllyedés; CRP; D-vitamin; aTPO; aTG; Rheuma faktor; B12 vitamin; vas; ferritin; teljes vaskötő kapacitás; folsav; 3 pontos OGTT (+ inzulin) vércukor terhelés

Rutin vizsgálatok (ha nem akarsz az SZTK-ba menni)

ára: 17.500 Ft

A vérkép és a rutinvizsgálat fogalma keveredik sokaknál, pedig igen eltérő a tartalma ezeknek a „csomagoknak”. A háziorvosok, belgyógyászok ezeket szinte mindig kérik!

Tesztek:

VÉRKÉP 700 Ft

Félrevezető az elnevezés, mert ez nem jelent kiterjedt laborvizsgálatot, csupán olyan értékeket figyel, mint: fehérvérsejtek és vörösvérsejtek száma, trombociták mennyisége.

RUTIN 17.500 Ft

A tartalma csaknem megegyezik az ALAP Panellel (lásd Belgyógyászati szűrő paneleknél), de nem tartalmazza a pajzsmirigy-tesztet és a D-vitamin, a vas, transzferrin vizsgálatát.
tartalma: T. vérkép; T. vizelet; vércukor; kreatinin; karbamid; Natrium; Kálium; Calcium; Magnézium; Chlorid; SGOT; SGPT; GGT; ALP; LDH; szerumbilirubinössz, direkt; CK; CK-MB; amiláz;lipáz; koleszterin; TG; HDL; LDL; húgysav; ASO; süllyedés; CRP

Bővebben itt tudsz tájékozódni a nálunk elérhető tételes vizsgálatokról.

Pajzsmirigy vizsgálatok (a pajzsmirigy-működés eltéréseit jelző tesztek)

ára: 10.000 Ft-tól

Javasolt, ha:

 • kezelt pajzsmirigy-betegként folyamatos kontrollra van szükséged
 • a szakorvosod kéri ezeket a vizsgálatokat
 • általános szűrés jelleggel: TSH, FT3, FT4 értékek megnézetése, különösen, ha gyanú áll fent a pajzsmirigy-alulműködésre a tünetek alapján, vagy van pajzsmirigybeteg a családban
 • laposabb szűrés esetén: TSH, FT3, FT4 mellé anti-TPO és anti-TG (antitestek) megnézetése is indokolt

Fontos tudni, hogy sok helyen csupán a TSH értéket nézik, azonban ez önmagában nem elég a pajzsmirigy-betegségek diagnózisához!
A vizsgálatot nem szükséges éhgyomorra elvégeztetni.
Kezelt pajzsmirigy-betegek mindig egyeztessenek az orvosukkal arról, hogy a vérvételt megelőzően vegyék-e be a gyógyszerüket, vagy sem – ugyanis ez befolyásolhatja az eredményt!

Panelek:

ALAP PAJZSMIRIGY SZŰRÉS 10.000 Ft

A TSH és FT3, FT4 értékeket tartalmazza a teszt.

PLUSZ PAJZSMIRIGY SZŰRÉS 16.000 Ft

A TSH és FT3, FT4 értéken felül az anti-TPO és anti-TG szintet is nézzük

Időpontot foglalok rá

Hormonvizsgálatok (női és férfi nemi hormonok, növekedési hormonok stb. )

ára: 3.300 Ft-tól

A vérvételi pontunkon a legkülönfélébb hormonok tesztelésére van lehetőség. A hormonvizsgálat segítséget nyújt a szakorvosnak annak a megítélésében, hogy mely hormon termelődik túl- vagy alul, így milyen eltérés okoz jellegzetes panaszokat.

Javasolt nőknek, ha:

 • rendszertelen ciklus vagy vérzési rendellenesség áll fenn (pecsételés, elhúzódó vérzés stb.)
 • nehezített teherbeesés vagy vetélés esetén
 • gyanítható a férfihormon túlsúlya: hajhullás, intenzívebb szőrnövekedés, aknés bőr áll fenn
 • teljes körű kivizsgálás részeként, ha asszisztált reprodukciós program előtt állnak vagy 40+ évesen szeretnének babát vállalni
 • tejcsorgás, mellfeszülés jelentkezik
 • gyanú van a terhességre és szükséges annak kizárása / megerősítése

Javasolt férfiaknak, ha:

 • csökkent libidó, erekciós probléma áll fent
 • emlő-megnagyobbodás, testszőrzet ritkulása figyelhető meg
 • fiatalkori, nehezen beállítható magas-vérnyomás esetén, mely nem vezethető vissza életmódi okokra

A hormonvizsgálatokat nem szükséges éhgyomorra végezni. A női nemi hormonokat általában a ciklus meghatározott napjain kell levetetni.
Javasoljuk, hogy mielőtt ilyen vizsgálatot kérsz, konzultálj a szakorvosoddal, hogy pontosan mire van szükséged! (Természetesen önszorgalomból is kérheted a teszteket, de ezek nem olcsó vizsgálatok, és ezek kiértékelésére csakis az orvosi szakrendelésünkön vállalkozunk.)

Időpontot foglalok rá

Tumormarkerek (daganatos betegségek esetén)

ára: 2.800 Ft-tól

Javasolt:

 • ha szűrést szeretnél végeztetni
 • ha már kialakult daganatos betegség, és szükséges a monitorozása (áttét-képződés stb.)

Fontos! A tumormarker nem alkalmas a rákos megbetegedések diagnosztizálására, csupán tájékoztató jellegük van. Az értékelésüket mindenképpen szakorvosra kell bízni! A teszt olyan speciális fehérjék kimutatásán alapszik, amelyek normál esetben is megtalálhatók a szervezetben. Ha emelkedett valamely érték, akkor az jelzi, hogy beindult valamilyen daganatképződési folyamat, ami lehet jóindulatú és rosszindulatú egyaránt. Ilyenkor pontosabb diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére van szükség, szakorvosi irányítás mellett!

 • AFP (szérumból): máj, here és petefészek daganatainak szűrésére lehet alkalmas, májkárosodás esetén is emelkedett az érték
 • CA-125: petefészek-rák monitorozására (sokszor mutat álpozitív eredményt, plendometriózis esetében ) + H4 értékkel együtt jóval pontosabb a teszt, korai stádiumban szűrésre is alkalmas
 • C 15-3: emlőrák monitorozására alkalmas (hogyan reagál a terápiára, jelentkezik-e áttét), de diagnosztizálásra, szűrésre sajnos nem.
 • CA 19-9: hasnyálmirigy –rák esetén, csupán monitorozásra
 • CA72 – 4: gyomor-, vastagbél -, petefészek-rák monitorozására, csak korlátozott mértékben lehet diagnosztizálásra alkalmazni
 • CEA: elsősorban a daganat-terápia hatékonyságának figyelésére alkalmazzák
 • S100 protein: elsősorban melanoma felismerésére alkalmas, de más carcinoid típusú daganatnál is lehet emelkedett a szint
 • PSA: prosztatarák esetében megemelkedik a szintje, de gyakran mutat álpozitív eredményt – ezzel együtt szűrő jelleggel 45 év feletti férfiak esetében indokolt lehet a teszt elvégzése
 • Cyfra 21 -1: nem kissejtes tüdőrák monitorozására

Időpontot foglalok rá

Allergia vizsgálatok vérvétellel (pollen- és ételallergia gyanú esetén)

ára: 9.000 Ft-tól

Vérvétel útján kíséreljük meghatározni a különféle allergiás reakciók eredetét. Mivel az okok szerteágazóak lehetnek, a jellemző allergiás tünet alapján egy meghatározott panelt érdemes lefuttatni. Fontos, hogy a teszteléskor ne szedj allergiaellenes szert!

Mikor mi javasolt?

 • szénanátha, fulladás, tüsszögés, könnyezés, szemviszketés esetén pollen (légúti) allergia merül fel, ilyenkor válaszd az inhalatív allergia panelt
 • a specifikus IgE vizsgálat akkor javasolt, ha légúti allergia gyanú van, de a páciens kismama, illetve ha allergiaellenes gyógyszert szed, és nem tud azzal leállni a vizsgálat idejére
 • ha heves allergiás reakciókat tapasztalsz bizonyos ételek elfogyasztása után (hányinger, gyomorfájdalom, hasmenés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom), akkor nem intoleranciáról, hanem allergiáról van szó: ne intolerancia teszteket végeztess! A nutritív allergia panel elvégzése pontosabb eredményt ad
 • Ha a lisztérzékenység tünetei jelentkeznek: hasmenés, puffadás, laza széklet, fogyás, ödéma, fáradékonyság, akkor a cöliákia-szűrést javasoljuk (az autoimmun jellege miatt az Autoimmun eredetű elváltozások alatt keresd a tesztet az online előjegyzésben!)
 • bőrkiütések, ekcémás bőr, ödéma (vizesedés) esetén felmerül a táplálék eredetű reakció, de a tünetek viszonylag enyhék: táplálék intolerancia teszteket érdemes elvégezni
 • keresztallergiás reakciók esetében, a pollenallergiások kisebb része olyan tünetekről számol be, amelyek bizonyos ételek elfogyasztása esetén következnek be (jellemzően: bizsereg az ajka, megduzzad a nyelve): ilyenkor a vegyes inhalatív + nutritív panel elvégzése ajánlott

Panelek, tesztek:

Inhalatív allergia panel (pollen) 17.000 Ft

( Parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű, fehér libaparéj, ballagófű, éger, nyír, mogyoró, tölgy, fűz, illatos borjúpázsit, angol perje, réti komócsin, termesztett rozs, pelyhes selyemperje pollen  elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Inhalatív allergia panel (penész és por) 9.000 Ft

(Poratka (D1), poratka (D2), házipor, csótány, ecsetpenész, korompenész, kannapenész, élesztőgomba, konídiumos gomba elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Inhalatív allergia panel (állatok) 9.000 Ft

(Macskaszőr/hám, lószőr, szarvasmarha szőr, kutyaszőr, tengerimalac hám, nyúl hám, aranyhörcsög hám, patkány, egér elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Rovarcsípés: méh, darázs, papírdarázs, lódarázs 9.000 Ft

Táplálék intolerancia vizsgálat (220 tápanyag, kantitatív) 84.900 Ft

Táplálék intolerancia vizsgálat (46 tápanyag, kvalitatív) 34.000 Ft

(zab, búza, rizs, kukorica, rozs, durum búza, glutén, mandula, brazil dió, kesudió, tea, dió, tehéntej, teljes tojás, csirke, bárány, marhahús, sertéshús, fehér hal keverék, édesvizi hal keverék, tonhal, rák és kagyló keverék, brokkoli, káposzta, sárgarépa, póréhagyma, burgonya, zeller, uborka, paprika félék, hüvelyes keverék, grapefruit, dinnye keverék, földi mogyoró, szójabab, kakaóbab, alma, fekete ribizli, olajbogyó, narancs és citrom, földieper, paradicsom, gyömbér, fokhagyma, gomba, élesztő elleni specifikus IgG-k kimutatása)

Nutritív allergia panel (húsok) 9.000 Ft

(Tőkehal, garnéla, kékkagyló, tonhal, lazac, disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Nutritív allergia panel 19.000 Ft

(Földimogyoró, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, búza, zab, kukorica, szezámmag, hajdina, tojásfehérje, tehéntej, tőkehal, szója, narancs, alma, banán, őszibarack, paradicsom, sárgarépa, burgonya, fokhagyma, mustár elleni allergén specifikus IgE-k kimutatása)

Cöliákia szűrés (online előjegyzésben a genetikai vizsgálatot igénylő táplálékallergiák alatt) 7.500 Ft

Ennek során az IgG és IgA elleni antitestek koncentrációját nézzük. Előtte glutént tartalmazó étkezést kell folytatni!

Laktózintolerancia (online előjegyzésben a genetikai vizsgálatot igénylő táplálékallergiák alatt) 14.000 Ft

Ez egy genetikai vizsgálat, vérvétellel történik, nem szükséges előtte semmilyen diétás korlátozás. A bélhám laktázaktivitásának gátlása áll fent az elsődleges intolerancia esetén, amelyet igazolni lehet.

Időpontot foglalok rá

Véralvadási vizsgálatok (véralvadás zavarainak szűrése)

Ezekkel a tesztekkel a véralvadási, vérzékenységi rendellenességeket lehet szűrni, illetve a trombózis kockázata is felmérhető.

Bővebben itt tudsz tájékozódni a nálunk elérhető vizsgálatokról.

 

 • A tételeken felül felszámított vérvételi díj 1 tétel esetén 2800 Ft, 2 vagy több tétel esetén 3500 Ft.
 • A saját összeállított vérvételi paneleink és terheléses vércukortesztjeink a vérvételi díját tartalmazzák.
 • Hegyvidék Kártya tulajdonosok 5% kedvezményt kapnak! 

A vizsgálatokra az Online előjegyzésünkben tudsz időpontot foglalni. Ne ijedj meg, ha a hosszas felsorolásból valamit nem találsz! Segítségül:

 • rögtön az első sor, aminek az elején nagyító van, a kereső sor: egyszerűen csak írd be a vizsgálat nevét, amit keresel, majd a legördülő listából klikkeléssel válaszd ki a tételt;
 • ha így sem jársz sikerrel, akkor keress bennünket bizalommal az info@sportkontroll.hu címen, gyorsan segítünk!