Kalóriamatek

 

A tested csak akkor tud megfelelően működni, ha energiát nyer a tápanyagokból: a szénhidrátból, a fehérjéből és a zsírból. Ez a bevitt energiamennyiség lehet túl sok vagy kevés, ha nincs meg az egyensúly. Sokan teljesen rabjává válnak a számolgatásnak, és mégsem érnek el vele eredményt. Vajon miért?

 

Energiamérleg

Egyensúlyról akkor beszélünk, ha a táplálékkal felvett energia és a szervezet által az életműködésre, és az azon felüli aktivitás során felhasznált energia mennyisége kiegyenlíti egymást: tehát nem eszel többet, mint amit felhasználsz és fordítva.

Ha a felhasználás több, akkor a szervezeted elkezd a raktáraiból gazdálkodni – ilyen a máj glikogénraktára és a zsírszövet. Ha a felhasználás kevesebb, akkor a szervezeted tartalékol.

Ez így leírva pofonegyszerűnek hangzik, de jó eséllyel nem tudnád megmondani, hogy ez az egyensúlyi pont az esetedben hol is van pontosan. Mennyi a tényleges energiaszükségleted?

 

Tényleges szükséglet versus elméleti matematika

Sokféle képletet találtak már fel, hogy megadják bizonyos paraméterek ismeretében az energiaszükségletet.

Azonban ez csak az elmélet! Hiába adja ki a képlet, hogy neked 1800 kcal energiabevitelre van szükséged, így napi 1500 kalóriával már fogyni tudnál – ha eddig se érte el a napi 1000-et a beviteled, mert koplaltál és emiatt lassú az alapanyagcseréd, akkor ez a tanács nem sokat ér!

A kiinduló pont tehát mindig a korábbi energiabeviteled! Ezt kell alakítani a változtatás irányának megfelelően, legyen szó fogyásról, súlytartásról vagy éppen hízásról

– mert lássuk be, mindegyik cél elérése körültekintést igényel.

 

Nem csak az összmennyiség, a minőség is számít

Persze számolgathatod a kalóriát éveken át, ha mindeközben a tápanyageloszlásod nem megfelelő, az ételek minőségéről nem is beszélve.

Ha az eredeti 1500 kcal-ás példánál maradunk, elérheted ezt a kalóriamennyiséget napi 5x-i kiegyensúlyozott étkezéssel, és  napi 2x-i finomított termékekből álló kajákból is. A kalóriamennyiség valóban ugyanannyi lesz… csak épp a rosszabbik esetben akár alultáplált is lehetsz, hiszen minőségbeli éhezésen esel át.

Ráadásul más igénye van egy hosszútávfutónak és egy inaktív életet élő személynek. Az egyéni szükségletek pontos meghatározása  – ide értve a tápanyageloszlást is – mindig egyedi elbírálás alá esik, amiben ajánlott szakértő segítségét kérni! (Ebben mi jók vagyunk, olvass itt erről.)

 

Centizgetés egész nap, avagy 3 egyszerű tanács a mindennapi “kalóriaszámoláshoz”

 

ELSŐ TANÁCS: Az életmódváltás kezdeti szakaszában nagyon jól jön egy grammos ételmérleg, egy kis kockás füzet és egy jól működő tápanyagszámító program; ezek segítenek azonosítani, hogy a gyakorlatban hogy néz ki az a mennyiség, amit a dietetikusoddal együtt meghatároztatok az áhított cél elérése érdekében. Amikor már úgy érzed, hogy megtanultad, miből mekkora adag kell, kezdd el azokat az eszközöket használni, amik mindig nálad vannak és engedd el a matematikát! Ilyen lehet a kezed/tenyered/öklöd, a telefonod, a vizes kulacsod, stb.

MÁSODIK TANÁCS: A kiegyensúlyozott étrend nem abból áll, hogy egész nap próbálsz beleférni a megadott kalóriába, miközben a kalóriaszámoló applikációt bűvölöd. Ha egy picit túlmész, mi történik? Semmi! Állj fel az asztaltól és menj el fél órát sétálni. Máris kevésbé gyötör a bűntudat! (Bővebben korábbi cikkünkben olvashattok erről.)

HARMADIK ÉS LEGFONTOSABB TANÁCS: Ne foglalkozz annyit az étkezéssel! Persze ez önmagában viccesen hangzik, pláne egy dietetikus tollából, de sokszor a fő probléma az, hogy túlságosan rá vagyunk görcsölve, hogy mit, mikor és mennyit együnk. Figyeld meg tested és reagálj annak a jelzéseire! Ne robotként akarj működni – épp elég kütyü van a környezetedben, amit programozhatsz, ne a tested legyen az.

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

MILYEN ZSÍRT ÉS OLAJAT EGYÜNK?

Dilemmák és tévhitek az édesítés körül