Szoptató anya döntötte meg a 268 mérföldes Montane Spine Race rekordját

A Montane Spine Race az egyik legdurvább ultramaratoni verseny: 431 km-es non-stop hegyiversenyről van szó, amit az Egyesült Királyságban rendeznek. A 35 éves Jasmin Paris 12 órát vert rá az eddigi csúcsra: 83 óra 12 perc alatt jutott el a skót határig. Eközben végig gondoskodott a babája etetéséről is.

Az inov-8, aki szponzorálta a hölgy versenyét, azt mondta: egyedülálló dolog az ultrasportban, ami történt ezen a futamon.

Végig fejte az anyatejet 

Az állatorvosként dolgozó Jasmin azt nyilatkozta a BBC Scotlandnak, hogy míg korábban többször is fagyasztott anyatejért nyúlt, most fejnie kellett, hogy megakadályozza a mellgyulladás kialakítását. Az előzménye ennek az volt, hogy bár úgy tervezte, hogy a versenyig megtörténik az elválasztás, a kislánya év végén kétszer is kapott vírusos fertőzést, s emiatt éjszakánként többször is szoptatnia kellett.

Jasmin a célban magához ölelhette a kislányát

Bár a verseny során fokozatosan csökkent az anyatej mennyisége, az 5 ellenőrző pont közül négyen fejtem! Az első éjszaka nagyon nehéz volt a kislányom nélkül, de ahogy haladt előre a verseny, úgy egyre jobban hozzá tudtam szokni a hiányához.”

Paris vasárnap reggel rajtolt, és szerdán este érkezett meg a célhoz. A versenyzők a futam kétharmadát éjszakai sötétségben csinálják a tél miatt, és nincsenek szupportereik sem. Maguknak kell gondoskodniuk a frissítésről és a ruhákról. Egy hét alatt kell befejezniük a versenyt. Az egész végig kemény szinteket jelent, összesen 13.100 méter magasságot kell leküzdeniük ennyi idő alatt.

Hozzá volt szokva a nem alváshoz? 

Parisnak befeketedtek a körmei a futam alatt, és félő volt, hogy a nagyobbakat elveszíti. De ő edzettnek számít: a verseny előtt hetente 100 km-t futott, így nem különösebben aggódott miattuk.

Jasmin Paris hegyifutás közben

Korábban soha nem gondoltam, hogy ezt végig fogom csinálni, mert tudni lehetett, hogy ez egy brutális verseny. De olyan nagy kihívást jelentett, hogy beneveztem. Aztán már azon gondolkoztam, hogy akár meg is nyerhetem. Izgalmas akkor lett, amikor Eugeni 40 mérföld távolságból üldözött.

Eugeni Rosello, a futam 2013-as győztese végül 6 km-rel a cél előtt kénytelen volt feladni az egészet, mert rosszul lett az alváshiány miatt. Paris mindösszesen 3 órát aludt, és az utolsó napon már keményen hallucinált: oda nem illő helyen látott disznót, az erdőben reggeli tornát és nyújtást végeztek a fák és így tovább. És nagyon fázott.

Ez volt a legnehezebb verseny, a rendelkezésre álló idő és az időjárási körülmények miatt, amit teljesítettem. Nagyon boldog vagyok, mert a legjobb formámat hoztam, mindent beleadtam. Ezzel életre szóló tapasztalatot szereztem. Igaz, hetekbe fog telni, mire regenerálódom.

Paris ráadásul úgy tolta le ezt a versenyt, hogy egy hetes szünetet tart a doktori disszertációja írása közben. Az értekezést március végére kell beadnia.

A szponzor inov-8 képviselője hangoztatta, hogy nagyon büszkék Parisra: „Ő nem egy profi, teljes munkaidős sportoló, hanem egy szerény, hétköznapi anya, hihetetlen tehetséggel és kikezdhetetlen fizikai-lelki erővel megáldva. Amit ezzel a rekorddal beállított, fenomenális” – ismételte meg – „Hiszen mindenkit legyőzött, a férfiakat is.

A Montan Spice Race igazgatója is azt nyilatkozta, hogy Paris teljesítménye hihetetlen. „Soha ne becsülj alá egy versenyzőt, akár férfi, akár nő. Már a 95 órás rekord is durva volt, és nem hittük, hogy ezt alvásmegvonás révén így meg lehet dönteni.”

Versenysport szoptatás mellett

Személyes megjegyzésünk: manapság egyre több versenyen látni szoptató anyákat.

Egyre nyilvánvalóbb: nem igaz a még mindig élő tévhit, miszerint az anyaság, az anyatejes etetés és a magas szinten történő versenyzés nem összeegyeztethető egymással.

De ne beszéljünk ultraversenyekről – elég, ha csak a mindennapos hobbisportot nézzük. Semmi nem indokolja, hogy a kismama lemondjon az intenzív mozgásról!  Hiszen anyukák beszámolóinak sora igazolja, hogy a félelem, miszerint elapad az anyatej: alaptalan. Sőt, gyakran épp fordított hatást tapasztalnak.

Az alábbi képen Sophie Power, a 105 mérföldes UTMB versenyző szoptatja a kisfiát az egyik ellenőrző ponton.

Sophie Power ultramaratonista szoptat

 

Forrás: www.bbc.com

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Kérdőjelek a zsírégető szerek körül 

7 hiba, amit a futók a versenyek előtt elkövetnek