Ha leadsz 15 kilót, akár el is múlhat a diabéteszed

Legalábbis ezt helyezik kilátásba nemrégiben végzett angliai tanulmányok. Sok, még nem inzulinos 2-es diabéteszest fogyasztottak le a kísérletek során, hogy megnézzék, mi történik velük. Úgy néz ki, hogy a jelentősebb fogyás nagy eséllyel ki tudja váltani a „cukros” gyógyszereket és visszaállhat a normál inzulinműködés – ha nem túl régi a diagnózis.

Egyre fiatalabb embereknél diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséget. Nagy részük el is van hízva.

Van, aki észbe kap, és életmódot vált, meg ledob pár kilót. Ők karban tudják magukat tartani az antidiabetikumokkal (ilyen pl.a metformin); és előfordul az is, hogy kevesebb gyógyszerre lesz idővel szükségük. Ők vannak kevesebben, sokkal kevesebben. A többség azonban reménytelenül sodródik tovább, és végül inzulinpótlásra is szorulhat– mondván, hogy „most már úgyis mindegy”. Hiszen a csapból is az folyik, hogy a cukorbetegség az már a végállomás.

A 2-es típusú cukorbetegségről tudott, hogy fokozatosan alakul ki: ezt az állapotot hosszú éveken keresztül az inzulinrezisztencia előzi meg. A szénhidrát-anyagcsere zavaráról beszélünk, ami magától egyre csak romlik. Van egy pont, amikor a hasnyálmirigy már nem tud elég inzulint termelni ahhoz, hogy a vércukorszint leszabályozódjon, és a mért értékek mind magasabbak lesznek. Abban a stádiumban, amikor a vércukorszint már túllépi a megengedett felső határt, az embert 2-es típusú diabéteszesnek nyilvánítják és többnyire antidiabétesz gyógyszert (gyakran metformint) írnak fel neki, illetve életmódváltást javasolnak.

 

Vissza lehet-e fordítani?

Van egy szép hosszú neve az angol kísérletnek, röviden jobban hangzik: DiRECT (Diabetes Remission Clinical Trial.) Ebben a Newcastle-i Egyetem és a Glasgow-i Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy egy radikálisabb fogyókúra milyen hatással van a 2-es diabosok állapotára. Vissza lehet-e fordítani a cukorbetegséget?[1]

Ez egy 2 éves utánkövetéses tanulmány, ami azért nem piskóta, mert hosszabb távon vizsgálódik. Közismert a fogyókúrák hátránya: a gyors súlyleadást követően visszajönnek a kilók és minden kezdődik elölről. Itt viszont az egy éves kontroll eredmények is meggyőzőnek bizonyultak.

A kísérlet lényege a következő volt: olyanokat válogattak be, akiknek viszonylag „friss” volt a diagnózisuk, maximum 6 éves. Egy részüket 3-5 hónapig kifejezetten szigorú (850 kcal) diétában részesítették (orvosi folyadékdiéta volt, szoros felügyelettel). A „cukros” és vérnyomáscsökkentő gyógyszereiket megvonták. A kezdeti szakaszt követően több héten keresztül átállították őket egy tartható, kiegyensúlyozott étrendre.

A kontrollcsoportban nem volt ilyen fogyókúra: ott a résztvevők átlagosan 1 kilót adtak le ez idő alatt, míg megfigyelték őket.

Minél többet fogysz, annál jobbak az esélyeid

Az egy éves kontrolleredmények megdöbbentőek. A  kísérletben részt vevők 46%-a elhagyhatta a gyógyszereit –  de ez csak egy átlag, nagy szórásokkal!

Akik legalább 15 kg-t fogytak – ez a fogyózók negyedének sikerült -, azoknak a 86%-a gyakorlatilag vissza tudott fordulni a 2-es diabéteszből (remisszió).

Ugyanakkor nem volt semmiféle változás azoknál, akik a kontrollcsoportban voltak és nem fogytak. Akik pár kilót adtak le, ott is csak 7%-ban volt szó remisszióról.

Ezek az eredmények nagyon izgalmasak. Forradalmasíthatják a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének módját.” – mondta az egyik kutatásvezető – „A sikeresen fogyókúrázóknál csökkent a zsír mennyisége a májban és a hasnyálmirigyben, lehetővé téve ezeknek a szerveknek a normális működését.” Amit a DiRECT-nél látunk, az, hogy a fogyás nem csupán a 2. típusú cukorbetegség jobb kezelését jelenti: a jelentős fogyás valójában tartós remisszióhoz vezethet.

Akkor jársz sikerrel, ha max. 10 éve vagy „cukros”  

A DiRECT -be azokat vonták be, akik nem régóta diabéteszesek. Az orvosokat  foglalkoztatta a kérdés: mi a helyzet azokkal, akik már régóta cukorbetegek?

Egy másik, kisebb esetszámú tanulmányba csak olyan beteget vontak be, akit rég diagnosztizáltak: legalább 8 éve. [2]Hasonlóan jártak el velük: lefogyasztották őket (700 kcal-os, kontrollált diétát tartottak 7 hétig, majd kalóriacsökkentett táplálkozásra vezették őket vissza). Ők 6 hónap alatt átlagosan 14 kg-t fogytak és azt nem is szedték vissza.

Azoknak sikerült elérni a remissziót – nekik viszont maradéktalanul -, akiknek a diagnózisa nem volt 10 éves. (Ők 12-en voltak a 30 résztvevőből). Az igazán régi motorosoknál már nem lehetett beszámolni ennyire látványos eredményről, habár volt egy közülük, aki szintén gyógyszermentessé tudott válni.

Hasonló sztorik nálunk is vannak

Maradtak azért a tanulmány során megválaszolatlan kérdések. Például továbbra is fejtörést okoz a kutatóknak: mi az oka annak, hogy egyesek ugyanolyan diétával, ugyanannyi kilót adtak le, mint a többiek – mégsem sikerült kilépniük a cukorbetegség állapotából?

Breyer Helga doktornő közel 20 éve lát szénhidrát-anyagcserezavaros betegeket, így nagy magabiztossággal azt tippelte erre, hogy olyan individuális tényezők szólnak ebbe bele, amiket nehéz egy vizsgálat során mérni. „Rengeteget számít a genetika! Az is, hogy milyen intrauterin anyagcsereközegben voltak magzatok – azaz az édesanyjuk mennyire biztosított optimális vagy éppen nem optimális közeget nekik, amikor várandós volt. Sokat nyom latban, hogy babaként, majd gyermekként milyen táplálkozás- és mozgásmintát láttak otthon. Azoknak nehezebb, akiknek az anyagcsere-működése korán átprogramozódott rossz irányba.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy jóval könnyebb látványos eredményt elérni egy 120 kilós diabéteszesnél, mint egy 60 kilósnál. Ez utóbbi lehet, hogy masszívan és sokáig inzulinrezisztens volt, de világéletében igyekezett mozogni, nem evett mértéktelenül –  pechjére mégis cukorbeteg lett. “Az ő esetében nem célravezető a nagy fogyás, mert nincs is elhízva.”

A kísérletben alkalmazott drasztikus fogyókúrával kapcsolatban sincsenek igazán jó érzéseink. A tapasztalataink azt igazolják, hogy nagyon ritka, hogy az így elért eredmények igazán hosszú távon megmaradjanak. Ez nem jelenti azt, hogy mi ne fogyókúráztatnánk a pácienst, amikor az szakmailag indokolt: a praxisunkban van rá példa bőven, hogy az orvosaink viszonylag szigorú, 1200 kcal-os diétát írnak elő.

De ez nem azt a fajta, gyakorlatilag folyadékdiétát jelenti, amit az angolok alkalmaztak; hanem olyan rostban gazdag, tápanyagban kiegyensúlyozott étrendet, amit a dietetikusaink állítanak össze és tanítanak be!

A dietetikusok által beállított étrendnek nem szabad túl drasztikusnak lenni azért sem, mert félő, hogy az alapanyagcsere túlzottan lelassul. Az eredmények így is sokszor látványosan és gyorsan jönnek: a titok az egyéni paraméterekhez igazított étrendben van és a következetességben, no meg a kontrollban. A 12 hetes full komplex csomagunk (ami az előkészületekkel együtt 4 hónapig tart összesen) ennek remek keretet ad, mert a páciens 4 hetente találkozik a dietetikussal és folyamatos kiigazításra kerül sor.

Az utánkövetéssel csökkenthető a jojózás veszélye

Breyer doktornő érdekességként jegyezte meg, hogy tulajdonképpen ez a stratégia működik a túlsúlyos, kontrollált kismamáinál. „Vannak olyan esetek, akik gyógyszert szednek, mert prediabéteszes állapotban vannak. A várandósság során csak szigorú diétával lehet karbantartani a vércukorszintjüket. Gyakran előfordul, hogy duplán örülnek a szülés után: az egészséges magzat mellé kapnak egy normalizálódott anyagcsere-működést, mert jóval kevesebb a testsúlyuk, mint a teherbeesésük előtt! Így nem kell folytatniuk a gyógyszer szedését, csak ügyelniük arra, hogy megtartsák egészséges életmóddal ezt az állapotot.

 

[1] http://www.bariatricnews.net/?q=news/112925/direct-trial-low-calorie-diet-reverses-type-2-diabetes

[2] http://www.bariatricnews.net/?q=news/112315/low-calorie-diet-can-reverse-long-term-t2dm

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

„Hány kiló vagy?” – három nő esete a kilókkal

Ezért értelmetlen a fogyókúra mentalitás