Ezeket ne mondd soha egy PCOS-es nőnek!

Amikor leírja a leletedre az orvos, hogy PCOS-ed van, teljesen normális, hogy egy világ omlik össze benned. Mert annyit már tudsz a különféle cikkekből és fórumokról, hogy ez egy undok női hormonprobléma, ami a legváltozatosabb tünetekkel lep meg. Aggódni kezdesz a hajad, a bőröd szépsége, a kilóid miatt, és amiatt is, hogy nem pont és úgy leszel majd édesanya, ahogy azt kislányként megálmodtad.

Az már csak hab lehet a tortán, hogy a diagnózis felállítása után a barátnőid és családtagok hülyeségeket kezdenek el mondani… 

Ha már unod a magyarázkodást, akkor jobb, ha az orruk alá dugod ezt a listát.

Elöljáróban felhívjuk a figyelmed az április 13-ai PCOS ÉS ÉLETMÓD rendhagyó WORKSHOPra, ahova már elkezdődött a regisztráció. Itt azokkal az érintettekkel beszélgetnek a szakembereink, akiket már diagnosztizáltak illetve kezelnek, de az állapotuk nem úgy javul, ahogy azt szeretnék.

 

1. TE, MINDENHOL HAJ VAN…

Hidd el, nem vicces úgy élni, mintha óriási, guruló szőrmelabda lennék! Ha van egy gomb a nappalidban, ami megállítja ezt a hajhullást, rögtön megnyomom. Esetleg vegyem fel a zuhanysapkát?

2. AZ OTT…. NEKED SZŐR VAN A MELLKASODON?

Igen, szőr. Pont, mint a pasiknak. Mert túlteng bennem olykor a férfihormon – pont, mint a pasiknak. Bocs, de holnapután jön a soros gyantázás, addig még gyűjtök egy kis lelkierőt.

3. CSAK VAN VALAMILYEN GYÓCGYSZER, HOGY BEÁLLÍTSÁK A CIKLUSODAT!

Hogyne. Úgy hívják, hogy hormon! De miután engem tinédzser óta tömtek folyamatosan hormonokkal, a szervezetem már azt se tudja, merre van az előre. Kaptam antiandrogént, progeszteront, petefészek-stimulációs kezelést olyan időszakban, amikor nem is akartam gyereket –  majd antibébit, amikor gyereket akartam…. hát, inkább maradok tiszta és ilyen tökéletlen.

4. MIKOR FOG MEGJÖNNI A VÉRZÉSED?

Haha, ez nagyon mókás kérdés. Három nap múlva? 2021-ben? Találgass, barátom, lehet, hogy jobban beletrafálsz, mint én!

5. MIÉRT GÖRCSÖLSZ MÁR MOST A BABAPROJEKTEN?

Nem görcsölök, csak szembenézek a problémával. Valószínűleg nem tartozom azok közé, akik pikk-pakk fél éven belül teherbe esnek, ráadásul a PCOS az idő elteltével egyre mélyebb nyomokat hagyhat a szervezetemben. Bármennyire is igyekszem odafigyelni. Ezért inkább biztosra megyek: eszem ágában sincs 35-40 éves korig várni! Pláne akkor, ha több körre akarok benevezni.

6. KICSIT TÚLZÁSBA VISZED EZT A DIÉTÁZÁST, NEM?

Az a helyzet, hogy olykor a pokolba kívánom ezt, főleg, amikor a szomszéd felől frissen sült lekváros fánk illatát szagolom. De a végén én fogok jól járni, kedves. Mibe fogadjunk? Egészséges bébiknek fogok életet adni és a 70.születésnapomat dögös ruhában, táncolva ünneplem. Te meg akkor már boldogtalan túlsúlyosként vérnyomás-csökkentő receptért fogsz kuncsorogni a dokinál.

7. PRÓBÁLD KI AZT A TURMIXOT / SZÉNHIDRÁTMEGVONÁST / SZÉTVÁLASZTÓT / 90 NAPOSAT / KÁPOSZTALEVES-KÚRÁT STB.

Te nem tudsz olyat mondani nekem, amit már ne próbáltam volna ki! A PCOS-em köszöni, jól van továbbra is. De mondd csak, ha ezek olyan jól működnek, miért nem élsz ezen te?

8. TÉNYLEG OLYAN SOK TESZTOSZTERON VAN BENNED?

Naná! Én lennék az az eset, akit az olimpián kapásból doppingtesztre küldenének, látván a férfias kiállásomat… és tudod, olykor mackóalsóban járkálok otthon, megiszom a sört és meg szoktam bámulni a jó fenekű nőket is.

9. NE AGGÓDJ MIATTA, SOKAN JÁRNAK EBBEN A CIPŐBEN.

Van egy jó ötletem. Cseréljünk! … na, nem tetszik az ötlet? Ez esetben hagyd rám az ezzel kapcsolatos érzéseimet.

10. VICTORIA BECKHAM PCOS-ES. ÉS LETT 4 GYEREKE!

Ó, várj…! Ő az a Posh Spice, akin soha nem volt egy kiló felesleg sem, akinek David Beckham lett a férje, és akinek Elton John a gyerekei keresztapja? Esetleg egy életszagúbb példát nem tudnál hozni?

10+1. EGYSZERRE VESZEL TERHESSÉGI TESZTET MEG TAMPONT?

Mivel a petefészkem legtöbbször azt se tudja, mit kell csinálnia, nekem muszáj lekövetni a káoszt. Két oldalról is bebiztosítom magam, elvégre sose lehet tudni!

Ha PCOS-ed van, vagy gyanakszol PCOS-re – esetleg egy barátod, családtagod esetében áll fent ez a lehetőség – ajánljuk figyelmedbe dr. Töllösy Judit belgyógyászunk szakrendelését, ahol megfelelő kivizsgálást és terápiás javaslatot nyújtunk.

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

„Hány kiló vagy?” – három nő esete a kilókkal

Ezért értelmetlen a fogyókúra mentalitás