Hagyományos készítmények kontra infúzió: ahogy az orvos látja

Itthon az infúzió bár fogalma még ismeretlen. Sőt, az infúzióról a legtöbbeknek a kórház és valami súlyosabb egészségügyi probléma, kiszáradás vagy műtét jut az eszébe. Pedig ez egy jól alkalmazható technika, aminek segítségével kikerülhető az emésztőrendszer és olyan vitaminok és antioxidánsok adhatók be nagy mennyiségben, melyektől látványosan fittebbek lehetünk és javulhat az anyagcsere-működésünk, a mindennapi közérzetünk.

(Dr. Breyer Helga írása alapján)

 

Sokan felteszik a kérdést: miért preferálom az infúziót a hagyományos szerekkel szemben? A válaszom rögtön ez: azért, mert az infúzió kétségkívül hatékonyabb!

A szájon át szedhető vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, hasznosulását rengeteg minden meg tudja ám zavarni – nem is gondolnák az emberek, hogy milyen hosszú a lista. A teljesség igénye nélkül sorolom a példákat és az eseteket, amikor hiányállapotok keletkeznek:

 • a gyomorban levő ételek, italok – jellemzően ilyen a kávé vagy a tejtermékek;
 • önmagában a gyomor és vékonybél nedv Ph-ja;
 • bizonyos, együtt szedett ásványi anyagok egymás felszívódását is rontják, jellemzően ilyen a kalcium és magnézium;
 • bizonyos gyógyszerek, jellemzően ilyen a metformin, ami a B12 vitamin felszívódását gátolja;
 • fertőzések után, antibiotikum-kúra után a károsodott bélflóra összetétele;
 • gyulladásos bélbetegségek;
 • táplálék intoleranciák, – allergiák;
 • gyomorgyűrű (bypass) beültetése (módosul a gyomor felülete, térfogata, a vékonybél felülete) – a vas és B12 hiány jellemzővé válik.

 

Ezek után nem csoda, hogy a szájon át beszedett készítmények mindössze 20-30%-a szívódik fel? S minél többet költ az ember ezekre, annál nagyobb a pénzben is mérhető pocsékolás!

 

Külön kiemelném az intenzív sportolót, akinek extrém fizikai megterhelésben és mentális stresszben van része, és gyakran speciálisan étkezik, frissít. Nála biztosan kedvezőbb eredményt hoz a vitaminok vénás úton történő pótlása; nem beszélve arról, hogy sok gyomorpanaszos vagy ideges sportolóval van dolgunk (hosszútávfutók, aktívan versenyzők), ahol a vitamin- és ásványi anyagpótlás lehetősége mind mennyiségben, mind állagában gyakran korlátozott!

 

A másik nagyon fontos szempontom: azért is jobb az infúzió, mert a szájon át szedhető készítmények mennyiségi összetétele messze-messze elmarad a valós igényektől. Hiszen a gyártó nem ismeri – honnan is ismerhetné? -, hogy a fogyasztó milyen más készítményeket, milyen étkezési szokások és leterheltség mellett használ.

Magyarán, ezek a tabletták vagy porok standard recept alapján, átlag igény szerint készülnek.

Az infúzióink összetétele ezzel szemben személyre szabott: az egyéni konzultációnak pontosan az a célja, hogy be tudjam lőni, kinek-mire van szüksége.

 

A harmadik érvem, hogy az infúzió „tiszta” szer. A szájon keresztül szedett szerek élelmiszeradalékai (ezeket ismerjük E számok néven) továbbá burkoló- és vivőanyagai, a sok térfogatnövelő és csomósodásgátló anyag nem fogják leterhelni a bélflóránkat és a szervezetünket, ha infúziós kezelést veszünk igénybe.

 

Nem titkolt dilemmát okoz az is, hogy az orvostudomány még mindig vakon tapogatózik, ha a vitaminok és ásványi anyagok valós pótlási mértékéről van szó. Ezt igazolják az elmúlt évek, amelyek során a napi 400-800NE- es D vitamin pótlástól eljutottunk odáig, hogy recept nélkül 3000 – 6000NE-es készítmények vásárolhatók meg a patikákban recept nélkül, hiszen népegészségügyi jelentőségű a D vitamin hiány! A többi vitaminról és ásványi anyagról még kevesebbet tudunk! Még ennél is kevesebbet tudunk a vitaminok felhasználódásáról a szervezetben különböző élethelyzetekben: tanulás, sport (alapozó fázis – verseny vagy regeneráció), betegségből való felépülés, autoimmun megbetegedések, allergiás betegségek és még sorolhatnám.

Ezért joggal erős a gyanú, hogy sok esetben a szájon át bevehető készítmények túl keveset tartalmaznak bizonyos komponensekből.

 

A mindenütt helytálló nőnek való koktél

 

Az alábbi esetet egy páciensemen keresztül mutatom be. Azért esett rá a választás – és őt is kértem fel az infúzióbárunkat bemutató promófilm szereplőjének -, mert a hozzá hasonló esetekből fordulnak meg a legtöbben a Sportkontrollban. Mindennapos „multifunkciós” és egészségtudatos szereplők, akiknek folyton topon kell lenniük.

 

Ő rengeteget változtatott az elmúlt időszakban az életmódján. Két csodálatos kisfiú édesanyja, feleség és ugyanakkor dolgozó nő, saját vállalkozással. A szeretteiért és magáért még korábban elhatározta, hogy szeretne a súlyfeleslegétől megszabadulni. Elkezdett tudatosan táplálkozni, rendszeresen sportolni, aminek köszönhetően már több, mint 12 kilót adott le.

 

Olyan infúziós kezelést javasoltam neki, ami a tavaszi fáradtság közeledtével a diétában és sportban leterhelt szervezetét segít gyorsan regenerálni. A következő összetevők kerültek a koktéljába:

 • a nagy dózisú C vitamin mellett olyan, speciálisan az ő igényeinek megfelelően összeállított B vitaminokat is kap, amivel a sejtregeneráció felgyorsítható és az idegrendszeri működést támogatja;
 • kap cinket is nagy dózisban, amivel támogatjuk a pajzsmirigyműködését – ezáltal az anyagcserén keresztül a további fogyást segítjük. Ez az immunrendszer működését is erősíti és javítja az alvásminőséget, ami a szervezet regenerációjára szintén jó hatással van;
 • hazánkban egyedülálló módon olyan antioxidánsokat is beleteszünk az infúzióba, amivel a szervezet sejtjeit károsító kémiai szabadgyökök hatástalanítását érjük el. (Ezek a kémiai szabadgyökök kiemelt szerepet kapnak a daganatos betegségek kialakulásában, a sejtjeink öregedésében, a krónikus anyagcsere betegségek, mint pl. az érelmeszesedés, inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, idegrendszeri betegségek, autoimmun betegségek kialakulásában.);
 • a kezeléseim során alkalmazott gluthation a szabadgyökök képződésének csökkentésén és a krónikus gyulladásos folyamatok mérséklésén túl. kelátorképzőként nehézfémeket köt meg és ezen anyagok szervezetünkből való eltávolításában az ún detoxifikációban azaz a méregtelenítésben játszik kulcsszerepet. (A szervezetünkben ennek elsődleges helyszíne a máj.) A glutathion az allergiás és autoimmun megbetegedésekben képes az immunfunkciókat az egészséges irányba terelni.

Aminosavak és micro-nyomelemek infúzióhoz adásával a (hobbi)sportolók alapozó időszakában az izomtömeg megtartásában és növelésében, a testzsírszázalék optimalizálásában, a regenerációs idő lerövidítésében lehet hatékonyan segíteni.

 

A garantált siker titka az egyénre szabásban rejlik

 

A tengerentúli infúzió bárokban gyakori, hogy a vendég bemegy, kiválasztja az „étlapról” a neki szimpatikus koktélt, és azt kéri magának.

Ez a lehetőség nálunk is fennáll! Bizonyos helyzetekben, például, ha az illető sokat bulizik és mellette aktívan helyt kell, hogy álljon munka közben, akkor a DETOX koktéllal jól megoldható az adott feladat. Vagy, ha éppen a világhírű Myers’ koktélt választaná a fejfájóssága és súlyosabb megfázás okozta gyengeség, görcsök miatt, azzal biztosan nem lő mellé.

De előfordul, hogy az infúzióra jelentkező érdeklődő általános, bizonytalan panaszokat vagy célokat fogalmaz meg – „állandóan fáradt vagyok”, „folyton betegeskedem” -, és nem tudja, mi lenne neki a jó.  Vagy jön egy versenyre készülő sportoló, akinél valóban a maximumot kell kihozni a kezelésből, nem beszélve az időzítés fontosságáról! Ilyenkor jövök én: a konzultáció során alaposan kifaggatom őt és a fejemben körvonalazódik a kezelési terv.

 

Az infúziós koktél összetételének kialakításakor figyelembe veszem:

 • az életkort és nemét
 • a társbetegségeket (IR, metabolikus betegségek, pajzsmirigybetegség, autoimmun megbetegedések, intoleranciák, bypass)
 • dohányzik-e
 • alvási szokásait és étkezési szokásait
 • a testösszetételét
 • sportolási szokásait, ezen belül, hogy milyen edzéseket csinál (kardio vagy izomfejlesztő), milyen időszakban van éppen (alapozás – verseny-regenerációs időszak), ha van róla infó, akkor az izzadási rátáját, és tudnom kell testtömegérzékeny sportágak esetében a speciális igényeket
 • egyéb vitaminok, táplálékkiegészítők alkalmazását (szed-e és mennyit)
 • laboreredményeit, ha vannak (ha nincsenek, bizonyos esetekben kérek laborvizsgálatot is!)

 

Az optimális beállítás egy folyamat! Ritka, hogy elsőre sikerüljön eltalálni a leghatékonyabb összetételt – mivel mindenki másképpen működik és reagál. A vérvételből megállapítható adatok nem jelentenek elégséges alapot a kifinomult vizsgálódásra, így a folyamatos és őszinte visszacsatolásból tudom a leginkább kialakítani az igényeknek megfelelő infúziós összetételt. Általában a kezelés kezdeti fázisában, pár alkalom alatt ez „beáll” – utána már csak ún.fenntartó adagok szükségesek.

 

Életstílustól és életviteli szokásoktól függ a szinten tartó infúziós kezelés javasolt gyakorisága. Ha valaki nagyon intenzív életmódot folytat (például sokat utazik időzónák között, intenzíven sportol-versenyzik, előadóművész vagy csúcsmanageri pozícióban van), akkor indokolt akár hetente is eljönnie infúzióra. Ide tartoznak azok is, akik gyomor bypass műtéten estek át vagy azok, akik nem szeretnek étrendkiegészítőket szedni (mert rendszerint elfelejtik, vagy gyomorpanaszokat tapasztalnak miatta).

Köthetjük allergiás megbetegedések esetén allergia szezonhoz is a kezeléseket. Sportolók esetén a versenynaptárhoz igazodva tudom megtenni a javaslataimat – természetesen a WADA aktuális állásfoglalását is figyelembe véve.

 

INFÚZIÓRA ITT JELENTKEZHETSZ.  HA EGYÉNRE SZABOTT KÚRÁT SZERETNÉL, ÉS MÉG NEM JÁRTÁL NÁLUNK, ELŐSZÖR EGY ORVOSI KONZULTÁCIÓRA KERÜL SOR. HA MÁR KEZELT PÁCIENSÜNK VAGY, AKKOR TÁVKONZULTÁCIÓBAN TÖRTÉNIK MEG AZ EGYEZTETÉS.
ÖSSZEFOGLALÓ INFORMÁCIÓT AZ INFÚZIÓBÁRUNK MŰKÖDÉSÉRŐL, A KOKTÉLVÁLASZTÉKRÓL ITT OLVASHATSZ.

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

„Hány kiló vagy?” – három nő esete a kilókkal

Ezért értelmetlen a fogyókúra mentalitás