FUTÓKNAK SOROZAT: 4.rész: Legális “doppingok” a verseny alatt

Szeretnéd, ha később ütne be a fáradtságérzet a verseny alatt, ha nem savasodnál be idő előtt? Akkor olvass tovább… Most ugyanis olyan legális, bizonyítottan teljesítménynövelő anyagokról írunk, melyeket nem árt mélyebben megismerned annak érdekében, hogy a pozitív hatásukat megtapasztald magadon.

 

BCAA-k az állóképességi sportban? Igen!

 

Terhelés során a BCAA aminosavak megóvják izmaidat a lebontástól (szükség esetén akár üzemanyagként is szolgálhatnak) és késleltetik a terhelés alatt kialakuló fáradtságot is.

Ahhoz, hogy mindezt megtapasztald, gondoskodnod kell pótlásról a terhelés előtt, alatt és után is (naponta akár 3000-8000 mg, több részre osztva), persze úgy, hogy az általános fehérje ellátottságodra is figyelsz!

A futóknak aminosavakra is szüksége van

Nem szedtél eddig béta-alanint? Most kezdd el!

 

Béta-alanint egyre többen fogyasztanak, bízva annak teljesítménynövelő hatásában – de sokszor anélkül, hogy tudnák, mire is jó ez a furcsa nevű vegyület. Egy biztos: arra nem, hogy terhelés előtt intenzív teljesítménynövelést érjünk el vele.

A béta-alanin egy aminosav, amely nem tartozik a szervezet számára szükséges 9 esszenciális (vagyis nélkülözhetetlen) aminosav közé, ennek ellenére csodás dolgokra képes. Növeli az izmok karnozinszintjét, melyek a terhelés során képesek a fölöslegesen keletkező hidrogénionok megkötésére, ezáltal késleltetni tudják a PH-csökkenés miatt kialakuló izomfáradást. E pozitív tulajdonsága mellett ráadásul antioxidáns hatása révén a sérülések elleni védelemben is szerepet játszhat.

A béta-alanin késleltetni tudja az izomkifáradást

Kezdd el adagolását a célverseny előtt min. 4 héttel (napi többszöri elosztásban, összesen 4-6 g adagban)! Ennyi idő kell, hogy a karnozinkoncentráció növekedjen az izmaidban.

 

Gyors töltés, maximális energia: mindez gyomorpanasz nélkül

 

Az utóbbi időben egyre többet hallani egy árpából kivont keményítő izolátumról, amely képes arra, hogy 10 perc alatt kiürüljön a gyomorból úgy, hogy semmilyen gyomorpanasz nem lép fel.

Ez az úgynevezett Vitargo: nagy molekulasúlyú, de alacsony ozmolaritású szénhidrát, amely a gyors gyomorürülés miatt hamar a véráramba kerül, és közben jelentős vércukor- és inzulinszint emelkedést sem okoz.

 

Kiváló választás a verseny előtti közvetlen töltésre, de közben is, és utána is. Próbáltad már?

 

Amikor már azt hiszed, nincs több benned…

 

Kéne egy kis plusz löket, amivel túléled az utolsó 10 kilométert? Gondolkodj előre! A koffein hatásának csúcsát ugyanis 1-3 órával a fogyasztását követően éri el. Ne tegyél azért egyenlőségjelet a koffein és a kávé közé: ez utóbbi egyéb összetevői ugyanis ergolitikus (teljesítménycsökkentő) hatásúak is lehetnek. Az állóképességi teljesítmény fokozása/maximalizálása érdekében válaszd a koffeinnel dúsított szénhidrát- és elektrolittartamú italokat a finis előtt, de nem megvárva a tünetetek jelentkezését!

A koffein az utolsó szakaszban nagy lökést adhat

A szakértők szerint felnőtt emberek esetében napi 400 mg koffein fogyasztása is biztonságos. Már 2-3 mg/ttkg/adag pozitívan hat, de állóképességi terhelés során akár 6-7 mg/ttkg bevitele is szóba jön. (De tapasztald ki, hogy mennyit tolerálsz.)
Tipp: ha nagy kávéivó vagy és napjában többször is ezzel próbálod életben tartani magad, a verseny előtti időszakban érdemes csökkentened a dózist, vagy akár felhagyni a fogyasztásával. Így a versenyen történő pótlás sokkal hatékonyabbnak bizonyulhat.

 

Segíts az emésztőrendszerednek!

 

Az intenzív terhelés az immunrendszeredet is igen megdolgozza, ami a beleid állapotára is kihathat. Ez pedig akár oda is vezethet, hogy az ott élő jótékony baktériumok száma jelentősen redukálódik (akár 80%-kal) – azaz felborul a mikrobiom kényes egyensúlya -, ami az esetek többségében bélrendszeri panaszokat is okoz (leggyakrabban hasmenést).

A mikrobiom egyensúlyának megborulása gyakori az intenzíven sportolóknál

Ahhoz, hogy a jótékony baktériumok ne pusztuljanak ki, probiotikumokra és az őket tápláló prebiotikumokra lesz szükséged. Előbbiek a minőségi joghurtban, kefírben, utóbbiak a zöldségekben és a gabonafélékben találhatóak meg.
De ha úgy érzed, hogy táplálkozásod és az edzésmennyiséged mellett ezekből nem tudsz eleget enni, szedj kiegészítőt! A Sportkontrollban akciósan, azaz a piaci árnál olcsóbban találsz többféle probiotikumot (ProGastro Aktív illetve ProGastro 825 nevű kiegészítőket, melyek por formájában adagolhatók)!

 

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Kérdőjelek a zsírégető szerek körül 

7 hiba, amit a futók a versenyek előtt elkövetnek