Milyen a jó müzliszelet?

 

Ha elmész a boltba, sokszor azon kaphatod magad, hogy a roskadozó polcok előtt állva, hosszas hezitálás után választasz magadnak müzli- vagy energiaszeletet. Mert jól jön, ha nincs időd enni és edzés van, vagy épp reggeli nélkül rohansz el otthonról. És egészségesebb, mint a csoki. Vagy mégsem…?

 

Lehull a lepel

A polcokon sokfélét látunk: lehet az müzli-, fehérje- vagy energiaszelet, giant bar, raw bar, energiagolyó. Valóban jobbak ezek, mint a csokik? A válasz nem feltétlenül igen! Sajnos sok olyan van köztük, ami ugyan egészségesebbnek tűnik (a csomagoláson feltüntetett gabona-, gyümölcstartalma miatt),

ám az összetevői között csaknem azonos mennyiségű cukorral, telített zsírral és ízfokozóval találkozhatunk, mint a csokoládék esetében.

 

Felesleges összetevők

Ilyen szeleteket általában mindenki tart otthon – főleg, mert a mindennapi ételeink egyike lett és köztudottan egészséges. Gyakran diétás termékként gondolunk rá, egészen addig, míg el nem kezdjük olvasgatni a címkéiket.

Ezek találhatók bennük – és rájuk nem igazán van szükségünk… :

  • cukrozott extrudált gabonapelyhek
  • cukrozott sűrített tej
  • glükózfruktóz szirup
  • cukor
  • invert cukorszirup
  • karamellizált cukorszirup
  • nádcukormelasz
  • pálmazsír
  • részben hidrogénezett növényi zsír (pálmamag)

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet jó müzliszeletet kapni, hanem azt, hogy nem árt elővigyázatosnak lenned. Válaszd azokat, amelyekben magasabb a teljes kiőrlésű gabona, a magok és a gyümölcsök aránya! Az összetevők sorrendje mindent elárul, erről írtunk korábban.

 

Inkább csináld magad

Legjobban akkor jársz, ha te készíted el ezt az “életmentő” finomságot. Eredeti recept szerint zabpehely, reszelt alma, mogyoró és mandula szerepelt Maximilian Bircher-Benner zürichi orvos találmányában, amivel az emésztési gondokkal küzdőknek kívánt segíteni. Később persze az eredeti koncepciótól igen eltérő összetételű müzlik is születtek –  ez nem is baj, bátran elengedheted te is a fantáziád, csak arra figyelj, hogy ne folyékony édesítőkkel próbáld meg összeragasztani a készülő mixet…!

Miket javaslunk mi bele?

  • lapított zabpehely vagy más cukormentes gabonapehely – a megfelelő lassan felszívódó szénhidrát és B-vitaminok érdekében
  • cukormentes puffasztott gabona (pl: barna rizs, quinoa, amaránt) – levegőssé, könnyedé teszi a szeletet, mindemellett a szénhidráttartalma hozzájárul az energiapótláshoz
  • natúr olajos magok (dió, mandula, mogyoró, tökmag, lenmag, chia mag, szezámmag) – értékes telítetlen zsírsav tartalmuk hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez és erősítik az immunrendszert
  • friss gyümölcs, gyümölcspüré, cukormentes aszalt gyümölcs, szárított gyümölcs, fagyasztott gyümölcs – vízben oldódó vitaminok és gyorsan felszívódó szénhidrátok forrásai, valamint az ízesítésben is fontos szerepük van
  • cukormentes étcsokoládé – nagy kakaótartalmú csokoládé amellett, hogy isteni ízt ad a müzliszeletünknek, a kakaóban lévő polifenolok révén kedvezően hat a keringési rendszer működésére is
  • ragasztáshoz: áztatott aszalt gyümölcs, cukormentes gyümölcspürék, natúr magvajak, kókuszolaj
  • ízesítéshez: holland kakaópor, kókuszreszelék, fahéj, vanília, kardamom, gyömbér, szüksés esetén édesítéshez: eritrit, stevia

 

Egy bevált recept

Ha teljesen megakadtál a választható alapanyagok széles választéka között, és nem tudod, hogy milyen arányokkal állítsd össze a saját szeleted, az alábbi egyszerű receptet érdemes kipróbálnod. Ehhez szükséged lesz zabpehelyre, datolyára, tökmagra, chia magra, kakaóporra és kókuszolajra.

A recept leírása itt érhető el. Jó kísérletezést!

 

Vásony-Dékei Zóra, a Sportkontroll dietetikusa

 

 

 

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

UB-ra készülünk 12.rész: Célba értünk

UB-ra készülünk 11.rész: Az utolsó bejelentkezés