„Hány kiló vagy?” – három nő esete a kilókkal

„Hány kiló vagy?” Ez egy mihaszna kérdés, mert a válasz semmire nem fog kielégítő választ adni. Arra biztosan nem, hogy mennyire vagy egészséges vagy fitt. El fogjuk magyarázni 3 nő konkrét esetén keresztül, hogy miért van ez így.

 

Ráállsz a mérlegre és látsz egy számot. Ez a szám senkinek sem közömbös: vagy szorongással tekintesz le rá, vagy elégedetten veszed tudomásul, hogy fogytál, vagy legalább nem híztál.

Esetleg ismered a BMI értékedet is.  Egy weboldalon bepötyögöd a magasságod és a számot a mérlegről, és meg is kapod az eredményt. Alultáplált, normál, túlsúlyos vagy elhízott kategóriát dobott ki a gép?

De csak vigyázz! Ha biztosra akarsz menni, nem lehet ezek alapján végleges következtetést levonni. Ugyanis a mérleg mutatója vagy a BMI édeskeveset árul el neked arról, ami a felszín alatt van.

Nem mutatja meg, hogy milyen a pszichés és fizikai egészséged, mert ez nem csak a testsúlyodtól függ.

A testsúly nem mondja meg, milyen az alkatod

Ahogyan a testsúlyod azt se mutatja meg, hogy milyen a testösszetételed. Ha a tested összetevőit listázzuk, a zsír vagy az izom szerepel-e a kettő közül az első helyen? Melyik a dominánsabb? Ez az, ami igazán számít!

 

A skinny fat

Mindenki ismer legalább egy olyan embert, aki összevissza ehet mindent, mégse hízik soha. Ők az igazi lottónyertesek, akik megütötték a főnyereményt. Gondoljuk mi…

Réka 30 éves, marketinges egy budapesti cégnél. Őrök életében vékony volt. A testsúlya stabil, és mindig jól állnak neki a feszes ruhák, ezért a bulikban rendszeresen féltékenykednek rá. Amíg a barátnői különböző fogyókúrákkal szenvednek időről-időre, Réka sose korlátozza magát, ha evésről van szó. Pizza hamburgerrel sima ügy, és mellé sose diétás kólát kér, mint a többiek. Minek az, neki nincsenek ilyen problémái.

Sportolni nem szeret, az edzőtermet messze elkerüli. Ő az, aki gimiben mindig szerzett orvosi igazolást, hogy ne kelljen sulikört futnia. Lehet mások élvezik a sportolást, de ő tökéletesen megvan nélküle. Majd elkezdi akkor, ha felszed egy kis felesleget, amitől meg kell szabadulni. Addig minek?

 

Mit látnánk, ha Réka eljönne egy Inbody testösszetétel mérésre?

  • normál testsúlyt,
  • magas testzsírt,
  • alacsony vázizom tömeget…

 

… vagyis Réka skinny fat testalkat.

Egy tipikus skinny fat: vékony, de nem formás

Több skinny fat nő és férfi rohangál az utcán mint gondolnánk, hiszen ez nem olyan szembetűnő, mint az elhízás. A vázizom tömeg náluk alacsonyabb az ideálisnál, és a zsír mennyisége lehet normális vagy magas. Mindezt úgy, hogy karcsúak, mint a nádszál, legfeljebb egy kis rejtett úszógumijuk van.

Ránézésre vékonyak ugyan, de az egészséges izomzat hiánya hosszú távon nem vezet egy egészséges élethez. Mi több, a magas testzsírszázalékuk okán ugyanúgy szenvedhetnek inzulinrezisztenciától illetve annak szövődményeitől. Belőlük lesznek a vékony cukorbetegek vagy hipertóniások.

 

Lehet okolni a genetikát, de nem lehet mindent erre fogni. Az életmód rengeteget számít, és ez az, ami Réka esetében végül vissza is fog ütni. Majd.

 

Az ő esetében a cél az, hogy a zsír-izom aránya változzon az izom javára, nagyjából változatlan testsúly mellett. Fokozatos izomépítés során a zsírszövet aránya csökken, ami egy egészségesebb testösszetételt eredményez. Nem csak szebb és tónusosabb lesz így a teste, hanem egészségesebb is lesz.

 

A ,,nagydarab”

 

Kriszti 23 éves fitt egyetemista. Egész életében elégedetlen volt a testével, mert nem úgy néz ki, mint szeretné. Ránézésre nem mondaná senki, hogy elhízott lenne, inkább csak nagyobb testarányokkal rendelkezik, mint az átlag: vastagabb combok, vastagabb karok. Ezért a mérleg is többet mutat.

Mivel különbözik a vékony lányoktól, mindig azt gondolja magáról, hogy valamit nem csinál jól. Pedig egészségesen és változatosan táplálkozik, igyekszik az étkezéseire minél jobban odafigyelni. Mindig is sportolt, heti 2-3 erősítő edzésre minimum elmegy, és futni is szokott emellett.

Fogyni szeretne, de nem tudja, min kellene még változtatnia.

Tiszta izom, csak éppen nagyobb az átlagnál

Milyen eredményeket kapna a testösszetétel mérés során?

  • normálisnál magasabb testsúlyt,
  • normál tartomány felső határán lévő testzsírt,
  • magas vázizom tömeget.

Krisztinél azt látjuk, hogy a súlya ugyan magasabb, de a zsír-izom aránya mégis megfelelő. Ő egyszerűen ilyen testtel született, amiből megfelelő életmóddal ki is hozta a legjobbat. Egészséges mértékű zsír-izom aránnyal rendelkezik, aminek örülnie kell.

Krisztinek el kell fogadni, hogy az ő teste ilyen, és ezek az ő arányai. Valószínűleg a laborértékei is jók, az anyagcseréje is jól működik. Kár lenne összezavarni értelmetlen fogyókúrákkal.

 

Az alma típus

 

Emese 48 éves tanítónő egy általános iskolában, férjével él. Szenvedélye a sütés, leginkább tortákat szeret csinálni. Amikor hazaér, a sütésbe veti bele magát, ami kikapcsolódást nyújt neki a gyerekzaj és a stressz után. A torták egyre jobbak ugyan, de jó ideje napi rendszerességűvé vált nála az édességevés, mivel a legtöbb alkotást a férjével ketten eszik meg.

Emese ezzel a hobbival több kilót is felszedett az elmúlt 10-15 évben. Ezt ő és a körülötte élők is csak a kornak tulajdonítják és teljesen normálisnak tartják. Főként hasra hízik, de ezt lenge felsővel álcázza. Egyébként jól érzi magát a bőrében. A sport nem a mindennapjai része, a kutyájukat szokta levinni egy rövid körre a háztömb körül esténként.

Jó szabású a ruha, de valójában alma típusú elhízott

Mit látnánk egy testösszetétel mérésnél?

  • normálisnál magasabb testsúlyt,
  • magas testzsírt, ami főleg a hasi területen található,
  • alacsony vázizom tömeget.

A testösszetétel méréssel szépen látni, hogy Emese zsírszövete a hasi területre koncentrálódik. Klasszikus alma típus.

Ő ezzel a súllyal jól érzi magát a bőrében, és külsőre tényleg nem gondolnánk komolynak a helyzetet. De az alma alak sokkal több veszélyt hordoz magában, mintha a fenék és combok környékére halmozódnának a kilók! A hasi elhízottaknál nagyobb az inzulinrezisztencia, cukorbetegség és a metabolikus szindróma veszélye.

Túlsúlyosnak lenni nem jó. De ha a túlsúly a hasunkon telepszik meg, az egyenesen baj. Azon minél előbb változtatni kell.

 

Nem jó a sima mérleg

 

A testtömeg eleve csak egy szám, amit egyénileg kell értékelni.  Nincs értelme a másik súlyához hasonlítani magadat, mert mindenkinek más az ideális. Ha valaki izmos, nehezebb lesz, mert az izomszövet súlyosabb. Ha valaki vékony, az nem jelenti azt, hogy a zsírszövete is alacsony arányú. És az is  lehet, hogy még azt gondoljuk magunkról, hogy egy kis plusz súly nem gáz – de ha rossz helyen van, az komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

 

A mi tanácsunk: felejtsd el a sima mérleget!

Nem véletlen, hogy a dietetikai rendelésünkön a protokoll kötelező része a testösszetétel-mérés. Viszont lehetőség van ettől függetlenül is eljönni egy negyedórás vizsgálatra, ahol az Inbody méréssel meghatározzuk az egyéni testösszetételed, ami alapján kiderül, hogy hogyan vagy összerakva jelenleg és milyen irányba érdemes váloztatnod.

(írta: Szerdahelyi Zsuzsi dietetikus)

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Ezért értelmetlen a fogyókúra mentalitás

Breyer Helga doktornő az infúzióterápiáról – videó