Fogyaszt, inzulinérzékenyítő, és segít áldott állapotba jutni: ez az inozit

 

Az utóbbi évek legnépszerűbb tápkiegészítő pora lett az inozitol. Legtöbbször folsavval párosítva adják, de az újabb termékek folátot is tartalmaznak. Az inzulinrezisztenciában lassan elengedhetetlen kiegészítő terápiás elemnek számít – a mi tapasztalataink is egyértelműen kedvezőek! 

Napi 1 gramm mennyiséget fogyasztunk általában természetes úton. Ez a B-vitamin családhoz tartozik, így diófélékben, magvakban, gabonafélékben és gyümölcsökben is jelen van.  A szöveteink glükózból is elő tudják állítani, egy bizonyos mértékig.

Viszont inzulinrezisztenseknél ez az előállítás nem kielégítő szintű, sőt: gyakran hiány figyelhető meg!

Ezért táplálékkiegészítő formájában adjuk az inozitot. A sztenderd adag napi 2 gramm, de hiányállapotban: kifejezett inzulinrezisztencia, túlsúly, PCOS, erős szellemi-fizikai terheltség stb.  esetén ennek gyakran duplája vagy akár többszöröse is szóba jön.

Rengeteg, orvosilag igazolt pozitív hatása van a szedésének, íme!

 

 

Metabolikus szindrómások, magas-vérnyomásosok: figyelem

Közvetetten érvédő hatású, jó a magas-vérnyomásosoknak. Ugyanis lipotróp anyag révén fokozza a zsír-felhasználást, és gátolja a zsírok lerakódását, a máj elzsírosodását. Csökkentheti a koleszterinszintet!

 

 

 

Alakformálásban, fogyásban is segítség

Túlzás azt állítani, hogy önmagában jó a zsírégetésre: számos hatékonyabb anyagot használnak erre a célra például a testépítők. De sok zsírégető „koktél” tartalmazza a kolin-inozitolt, ugyanis a kettő együtt kombinálva valóban segíti a testzsír-százalék lefaragását – persze, szigorúan csak következetesen betartott diéta mellett!

 

 

Remek inzulinérzékenyítő 

Sok kutatási adat és terápiás tapasztalat igazolta az elmúlt években, hogy a rendszeres, min. napi 2 g inozit fogyasztásával a sejtek inzulinérzékenysége nőhet. Ezáltal az inzulinválaszok javulnak, és az inzulingörbék laposabbak lesznek – azaz, sokkal alacsonyabb lehet az inzulinszintünk. Csökken ezáltal az éhségérzet (ami leginkább a vércukor-szint leeséséből fakad), ami segít betartani a diétát és a fogyás is könnyebb. A javuló inzulinszint pedig további pozitív hatásokat eredményez a hormonháztartásra nézve és a 2-es típusú diabétesz rizikója is csökken.

 

 

 

Fokozza a termékenységet

Az inzulinszint javulásából következik, hogy a nőknél csökken a férfihormon túlsúlya, stabilizálódhat a menstruációs ciklus, rendszeresebbé válhat a peteérés és a progeszteronszint nő. De a férfiak esetében is pozitív változásokat figyeltek meg: javítani képes a spermiumok minőségét.

Ezért kifejezetten javasolják a szedését azoknak a pároknak, akik asszisztált reprodukciós programban vesznek részt (inszemináció, lombik): sokszor jobban reagálnak a hormonkezelésekre. Ugyanígy PCOS-es (policisztás ovárium szindróma) nőknek is ajánlott a szedése, mert a szakirodalom szerint hasonlóan jó hatásfokkal működik, mint az ismertebb metformin.

 

 

Pajzsmirigy-gyulladás ellen is bevethető

Megfigyelték, hogy önmagában is képes a TSH-receptorokat érzékenyíteni.  Ha a szelént inozittal kombinálják, akkor a TPO elleni antitestek szintje jobban csökkenhet, ezért a gyakorinak számító Hashimoto- pajzsmirigy-gyulladás kezelése hatásosabb lehet inozittal, mint anélkül.

 

 

A hangulati szabályozásért is felel

Egyes kutatások szerint, ha tartósan nagy stresszt vagyunk kénytelenek elviselni, sokkal több inozitot használ fel a szervezetünk, ezért annak szintje lecsökken. Így ördögi kör indul be, mert ennek hiányában a szerotonin-szabályozás sem működik jól, ez pedig elősegíti a szorongást, az álmatlanságot, a depresszió kialakulását. Tehát az inozit pótlása támogatja az idegrendszerünk működésének stabilitását, sőt, egyes tanulmányok szerint extrém magas (10-12 g/nap) adagban, orvosi felügyelet mellett akár az antidepresszánsokat is képes lehet kiváltani.

 

A piacon már számtalan készítmény kapható, amelyek nem receptkötelesek, így az inozit pótlása könnyen megoldható. Viszont nem csak a kiszerelésben, csomagolás formájában, a termék eredetében van nagy szórás, hanem az árában is. A Sportkontroll recepciójánál a lengyel gyártó terméke, az INOFEM AKTÍV kapható (2018 október 24-től új termékként):
  • ez a tasakos kiszerelés nagyon kényelmes (nem kell méregetni a port)
  • egy tasak 2000 mg mio-inozitot, 100 nq folsavat és  100 nq  folátot tartalmaz (a folát a folsav biológiailag aktív formája, így azoknak is jó, akiknek a szervezete nem hasznosítja a folsavat)
  •  60 tasak van egy dobozban, ez sztenderd adag (mi napi 2 tasakot javasolunk nagy általánosságban, így a doboz 30 napra lehet elég – DE ezt az orvosaink személyre szabottan határozzák meg!)
  • nem tartalmaz maltodextrint
  • a termék bevizsgált és teljesen biztonságos
  • az ára a piacinál alacsonyabb: nálunk 8.000 Ft-ért kapható egy doboz.
Ugyanakkor óva intünk attól, hogy saját szakálladra kezdj el mio-inozitot szedni, különösen akkor, ha szénhidrát-anyagcsere zavar, hormonális probléma stb. miatt szakorvos által beállított terápiát követsz. Ilyenkor mindig egyeztess az orvosoddal!
Étrend-kiegészítőként nem helyettesítheti az orvos által előírt gyógyszereket, nem alkalmas betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására. (37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az étrend-kiegészítőkről)

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Kérd a glutationt, és most ingyen megkapod!

„Hány kiló vagy?” – három nő esete a kilókkal