Az éhgyomri vércukor- és inzulinértéket fogyáshoz kapcsolható biomarkerként azonosították

 

Különösen az inzulinrezisztens és 2-es típusú diabéteszes embereknél fedezték fel a kapcsolatot az éhgyomorra levett vércukor- és inzulinértékek, valamint a fogyást célzó diéta sikeressége között. Ezek ismeretében pontosabban be tudják majd állítani a leghatékonyabb diétát a táplálkozási szakemberek, így fogyni is könnyebb lesz. 

A biomarkerek olyan jelzőanyagok a szervezetünkben, amelyek objektíven mérhetők laborvizsgálattal, és amelyek képesek jelezni valamely egészségügyi probléma kialakulását vagy annak súlyossági fokát. Sőt, vannak olyan markerek, amelyeknek előrejelző szerepük van, valamely betegséget megelőző fázis meglétére figyelmeztetnek.

 

Egy koppenhágai egyetem kutatói új felfedezéssel rukkoltak elő. Eszerint az előzetes éhgyomri vércukor- és inzulinértékek komoly kihatással vannak arra, hogy mennyire lesz sikeres az előírt diétával megcélzott fogyás. Különösen a prediabéteszes (inzulinrezisztens) és 2-es típusú cukorbetegségekben szenvedőknél fedezték fel ezt a kapcsolatot, így azt is, hogy ezek az értékek segítenek belőni a leghatékonyabb étrendet a fogyáshoz.

A több, mint 1200 emberen elvégzett study azt támasztja alá, hogy a prediabéteszes (inzulinrezisztens) egyéneknél az az étrend volt a legsikeresebb, amely gazdag volt gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban, a 2-es típusú diabéteszeseknél pedig növényi eredetű egészséges zsiradékokban (hidegen sajtolt növényi olajok).

Mindkét esetben akkor is működtek a diéták, ha eltekintettek a kalóriamegszorítástól. De volt olyan kapcsolt kutatás, ahol igazolódott, hogy a magas rosttartalmú és alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmazó diétával jobban fogytak azok, akiknek magasabb volt az éhgyomri vércukor-szintjük. Ez a csoport átlagosan a testtömege több, mint 9%-át adta le a 6 hónapos tesztidőszak során, míg azok, akiknek normális volt a vércukra, csupán 4%-ot.

Az egyik kutató azt nyilatkozta, hogy ennek a felfedezésnek a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Manapság a táplálkozástudósok nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy olyan biomarkereket keressenek, ami által individualizálni tudják a diétát, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek – és közben elképesztő módon ott volt az orruk előtt ez a két egyszerű paraméter, ami kiválóan használható erre a célra!

Mára bebizonyosodott, hogy az egyéni biomarkerek figyelembevételével személyre szabott diéta, amelyben a mikro- és makrotápanyagbevitelt is kiszámítják, sokkal jobb eredményeket képes produkálni – a fogyás és a súlymegtartás terén is.

A Sportkontrollban ezt a szellemiséget követve dolgoznak a szakembereink, ezért részletes dokumentációt kérnek be és Inbody testanalizátorral éhgyomorra mérést végeznek az első találkozás és a kontrollok alkalmával. Csak a paraméterek ismeretében tudnak individuális megközelítést alkalmazni, és így igény esetén egyénre szabott étrendet dolgoznak ki. A terápia sikerességét fokozza, ha belgyógyász szakorvos labor vizsgálatok segítségével elvégzi a szükséges szűréseket és szükség esetén kiegészíti a javaslatokat – a komplex csomag keretében mindezt megvalósítjuk.

 

Forrás: sciencedaily.com

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Hagyományos készítmények kontra infúzió: ahogy az orvos látja

Ha leadsz 15 kilót, akár el is múlhat a diabéteszed