Még mindig legyintenek a határértéken levő vércukorszintre

 

Az orvoslás továbbra is elavult vércukorszintekre támaszkodik. Mintha nem ismernék fel, hogy a felesleges glükóz idővel súlyos metabolikus elváltozásokat okoz. Pedig ezek mögöttes tényezőként vannak jelen a civilizációs betegségek kialakulásában és az élettartam lerövidülésében! 

Az emberek úgy szenvednek és halnak meg a diabéteszes szövődményekben, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy vércukorszintjük valójában magas!

 Már régóta tudott, hogy a 40 év fölöttiek többségének a vércukorszintje magasabb az elfogadhatónál. A mainstream orvoslás ezzel szembenézett, és következetesen, évek óta csökkenti az elfogadható (biztonságos) vércukorszint felső szintjét.

Az új bizonyítékok előállása után világossá vált, hogy a legtöbbünknek radikális lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az éhgyomorra és az étkezés után mért glükóz szint biztonságos tartományban maradjon! Nincs mese: meg kell változtatnunk az étrendünket és el kell kezdeni sportolni.

 

A glükóz olyan, mint a benzin

 

Testünk elsődleges energiaforrása a glükóz. Minden sejtünk használja, és ha nincs elegendő glükóz, akkor a testünk is úgy fullad le, ahogy egy motor leáll a benzintartály kiürülésekor.

Amikor a glükózt megfelelően használják fel, a sejtjeink hatékonyan termelnek energiát. De mivel a lakosság egyre nagyobb hányadánál a sejtek inzulinérzékenysége csökken – ez az inzulinrezisztencia -, a vércukorszint felgyülemlik. Mint a kiömlött benzin, a felesleges vércukorszint rendkívül gyúlékony környezetet teremt a szervezetben.

Az energiatermeléshez nem használt glükóz fölösleg olyan trigliceridekké alakul át, amelyek vagy nem kívánt testzsírként tárolódnak, vagy felhalmozódnak a vérben. Mégis, a legtöbb ember folyamatosan táplálja a testét a felesleges energiával (glükózzal), kevés figyelmet fordítva a következményekre. És, tegyük hozzá: a kelletténél kevesebbet is éget el, mert nem mozog eleget.

A heti 3-4 alkalom mozgás rengeteget javít az inzulinérzékenységen

Kit tekintünk cukorbetegnek valójában? 

 

Az orvosi szótárak olyan állapotként határozzák meg a cukorbetegséget, amelyben a szervezet nem tudja szabályozni a vércukorszintet, ami túl sok vércukor jelenlétét eredményezi a vérben. A vita arról folyik, hogy a vércukorszintet mikortól nevezhetjük “túl magasnak”.

1997-ben  7 mmol/l-re módosították az éhomi glükóz küszöböt a cukorbetegség megállapításához. Ezen kívül az American Diabetes Association az úgynevezett károsodott éhomi cukor küszöbszintet (IFG) 6,1 mmol/l-en állította be.

A probléma az, hogy úgy tűnik: az optimális éhomi glükóz-tartomány valójában 3.9 – 4.7  mmol/l. A tartósan 4.7 mmol/l feletti glükózszint nagyobb eséllyel okoz majd később szívrohamot. Ezt egy közel 2000 férfin végzett tanulmányban mutatták ki, ahol a vércukorszinteket a 22 éves periódus alatt követték végig. A megdöbbentő eredmények azt jelezték, hogy az ennél magasabb éhomi vércukorszint esetében a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás esélye 40%-kal nőtt!

A kutatók, akik ezt a tanulmányt végezték, ezt úgy értékelték, hogy “az éhomi vércukorérték nagyon fontos, független előrejelző értékként szerepel a kardiovaszkuláris halálozást tekintve, olyan férfiak körében, akik középkorúak, látszólag egészségesek és nem cukorbetegek.”

Tehát: ha csináltatsz egy éhomi vércukor-mérést, csak akkor nyugodhatsz meg, ha az érték nem éri el a 4.8 mmol/l-t!

Miért veszélyes a”felesleges” glükóz?

 

Ha egy középkorú vagy idősödő ember fokozatosan csökkenti a kalóriabevitelét, akkor ezzel párhuzamosan csökkenti az életkorral összefüggő megbetegedések kockázatát és lelassítja az öregedés markereit! Ennek egyik oka az, hogy a  vércukorszintje (és az inzulinszintje) is lejjebb megy.

Egy több, mint 30 ezer emberen végzett vizsgálat alapján azoknál, ahol magasabb az éhomi vércukorszint, az emésztőszervi rákos megbetegedések halálozásának 38% -os növekedésével lehet kalkulálni. Más vizsgálatok szerint a cukorbetegeknél még nagyobb a kockázat.

A cukorbetegek olyan nagy biztonsággal csúsznak bele érrendszeri megbetegedésekbe, hogy sok orvos úgy véli, a szívkoszorúér-elzáródást és a cukorbetegséget azonos betegségként kell besorolni.  Egy másik tanulmányban, amely 1.800 embert követett 10 éven át, a koronária betegségek kialakulásának aránya ugyanakkora volt a prediabéteszeseknél, mint a rendes cukorbetegeknél!

A standard laboratóriumi referenciatartományok még mindig 5.5 mmol/l –nél húzzák meg a  éhomi glükóz felső határát. Pedig az optimális szint ennél jóval lentebb van, és az étkezés utáni szint sem kell, hogy 2.2 mmol/l-lal több legyen az éhomihoz képest (de semmiképp ne legyen több, mint 7.8 mmol/l).

 

A legtöbbünk pre-diabéteszes?! 

 

Az adatok és számtalan publikált tudományos vizsgálat alapján az rajzolódik ki, hogy a középkorú emberek több, mint 75%-a szenved a metabolikus szindróma valamelyik stádiumában és szövődményében, amit az emelkedett vércukor okozott.

Pedig a laborok referenciatartománya szerint nagyon sokszor felső tartományban levő vagy szerény mértékben emelkedett szintekről beszélünk, és nem „valódi” cukorbetegségről.  

A jó hír az, hogy bizonyos étrendkiegészítőkkel, szükség esetén antidiabétesz gyógyszerekkel (pl. metformin) és elsősorban megfelelő étrenddel és mozgással csökkenthető a vércukorszint optimális(abb) szintre.

Forrás: http://www.lifeextension.com/Magazine/2011/1/Glucose-The-Silent-Killer/Page-01

 

Tippünk: gyere el a vérvételi pontunkba és válassz a terheléses vércukor-tesztek vagy a panelek közül!

A legolcsóbb (ALAP)  csomag is tartalmazza az éhomi vércukor-szint mérést, a PRÉMIUM csomag pedig 3 pontos terheléses vércukor-tesztet (OGTT) is magában foglal, melynek során inzulinszinteket is nézünk. A csomagjaink ezen felül teljesebb képet adnak az anyagcsere-állapotodról, a tartalmát a belgyógyászunk válogatta össze sok éves tapasztalata alapján.

Leletet már aznap délután, e-mailben küldünk, így gyorsan kiderül, hogy mekkora nálad a kockázat!

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

BLACK FRIDAY AKCIÓ – TÁPLÁLÉKINTOLERANCIA ÉS SZŰRÉS

Kérd a glutationt, és most ingyen megkapod!