Vásárolj okosan!

 

Te is szoktál órákat ácsorogni a polcok előtt, mert nem tudod, mit nézz a címkén? Megveszel egy terméket, mert arra van a “zero” “0” “csökkentett” “light” jelzők valamelyike ráírva, de a várva várt hatás nem jön? Lehet, hogy nem ezekre van szükséged…

A testünknek energiára van szüksége ahhoz, hogy a létfenntartáshoz szükséges funkciókat el tudja látni. Ha folyamatosan, a szükségesnél jobban megszorítod a kalóriát, miből tudna egészségesen működni? Ezzel hosszútávon nagyobb problémákat is okozhatsz az anyagcseréd működésében, hiszen egyrészt a túlzott kalóriamegvonás lelassítja az alapanyagcserédet, másrészt az ilyen típusú „fogyis” termékek sokszor nem nevezhetők túl egészségesnek…

 

Alapszabályok az okos vásárláshoz

 

 • ne felejtsd el: ha egy termékben az eredetihez képest valamit csökkentenek, egy másik összetevőt valószínűleg növelni fognak, hogy olyan kinézetű/ízű/méretű terméket kapj, amit elvársz. Kérdés, hogy értékes alapanyaggal (pl. olajos magvak) fog bővelkedni a termék vagy inkább haszontalan, sőt felesleges hozzávalókkal (pl. adalékanyagok)…

az összetevőket tömeg szerint csökkenő sorrendben tüntetik fel, tehát ami a sor elején van, abból van a legnagyobb mennyiségben

 • olyan terméket válassz, amiben kevesebb adalékanyag található, de vigyázz, az E-számok nem feltétlenül ördögtől valóak: például a C-vitaminnak is van E-száma (E300) vagy a gyümölcsökben természetesen előforduló pektin (E440), amit zselésítőanyagként használnak egyes termékekben…
 • a “fitness”, “light”, “mentes” termékekkel légy elővigyázatos! Ne hagyd magad megtéveszteni a csomagolással! Ami a termékcsomagolás elején van, nem biztos, hogy megegyezik a hátoldalán feltüntetett információkkal! pl. a fitness is tartalmazhat legalább annyi cukrot, mint a normál változat!
 • olyan terméket vegyél, aminek minden összetevőjét ki tudod olvasni és nem ismeretlen neked (különösen igaz ez a sportolók számára gyártott energia és fehérjeszeletekre, valamint a különböző porokra és táplálékkiegészítőkre!)

 

 

 • törekedj az egyszerűségre, a kevesebb néha több: nézd meg az összetevők listáját és észre fogod venni, hogy sok terméken novella hosszúságú felsorolás olvasható. Szükséged van ennyi összetevőre?
 • nem biztos, hogy az a termék lesz a legmegfelelőbb, amin különösen felhívják a figyelmet valamilyen jónak tűnő tulajdonságra, mint például “csökkentett cukortartalmú”, “fit”, “zero”, stb.

 

Gyakorlatias tippek

 

 • preferáld azokat a termékeket, amik a teljes gabona felhasználásával készülnek
 • kenyerek, pékáruk esetében vásárold a teljes kiőrlésű terméket, tehát azokat, melyek száraz összetevői között a teljes kiőrlésű legalább 60%-os. Ebben segít minket egy új szabályozás is.

 

 

 • ha te ízesíted otthon a natúr termékeket, sokkal kevesebb adalékanyagot fogsz így elfogyasztani (pl. edzés előtt ehetsz gyümölcsjoghurtot natúr joghurtból friss gyümölccsel keverve, vagy akár edzés után holland kakaóporral készített kakaót is ihatsz)
 • ha édes harapnivalót vennél, válassz a természetesen édesek közül (pl. cukrozatlan aszalt gyümölcsből készült müzliszeletek – nem lesz könnyű ilyet találni)
 • edzés utáni energia/müzliszelet esetében az a legideálisabb, amiben a szénhidrát és a fehérje aránya megközelítőleg 4:1-hez és a többi termékhez képest a legkevesebb zsiradék található benne. A különböző magas fehérje és/vagy zsírtartalmú szeletek nem ebben az időpontokban a legjobbak. Erről olvass bővebben korábbi cikkünkben!
 • csak olyan terméket vásárolj, ami megbízható forrásból származik
 • ne akkor kísérletezz egy új termékkel, amikor fontos megmérettetés (verseny) előtt állsz – könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetsz!

 

Dékei Zóra, a Sportkontroll Team dietetikusa

 

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

MILYEN ZSÍRT ÉS OLAJAT EGYÜNK?

Dilemmák és tévhitek az édesítés körül