Elhízás

A világ élbolyában vagyunk, mert lassan minden 3. magyar felnőtt elhízott lesz! A pluszkilók jelentősen rontják az életminőséget. Már 5%-nyi  testsúlyvesztéstől is fellélegzik a szervezet.

A felkúszó pluszkilókért többnyire magunkat okolhatjuk: napról napra több energiát veszünk magunkhoz, mint amennyit felhasználunk. Sújt bennünket a kevés mozgással, cukrozott élelmiszerek fogyasztásával, stresszel és alváshiánnyal járó civilizációs átok – ezért a dietetikusnak egészen biztos, hogy van itt dolga. Az esetek nem kis részében azonban fény derül valamilyen anyagcsere-eltérésre is az orvos közreműködésével – ha ezt kezeljük, sokkal sikeresebb és tartósabb lesz a fogyás.

MENNYIRE VAGY TÚLSÚLYOS?

Ez az, amit látatlanban képtelenség megmondani. A testtömeg-index (BMI) nem mondja meg, hogy valójában mennyi pluszkiló van rajtad, ugyanis nem mindegy, hogy milyen a zsír- és izomtömeg arányod. Ez a dietetikai konzultáción derül ki, ahol Inbody géppel elvégezzük a testösszetétel-analízist.

MIÉRT NEM TUDSZ LEFOGYNI?

Valószínűleg azért, mert nem megfelelően táplálkozol és nem eleget vagy nem megfelelően sportolsz  – ez egy utálatos mondat, és valószínűleg nem jössz el hozzánk csak azért, hogy ezt elmondjuk…

Viszont a dietetikus egy sor étrendi hibára rámutathat az étkezési naplód alapján, és elmondja, mit kell másképpen csinálnod!

A pluszkilókkal küszködők egy kisebb hányadánál főleg anyagcsere-eltérés okozza az elhízást, és érthető módon mindenki erre kíváncsi. Ezek a következők:

  • inzulinrezisztens állapotok (napjainkban már a gyermekek körében is terjed, és a lakosság közel fele érintett benne)
  • PCOS (inzulinrezisztenciával járó állapot, a nők tizedét érinti)
  • pajzsmirigy-betegségek – lakosság 8-15%-át is érintheti (alulműködés vagy túlműködés)
  • egyéb, ritkább hormonzavar (hipofízis adenóma, mellékvese-betegségek)

Nálunk megtudhatod az alapos kivizsgálás után, hogy minek köszönheted a túlsúlyodat és milyen kezeléssel fordítható vissza a hízási folyamat. Ha bebizonyosodik az anyagcsere-eltérés vagy valamilyen hormonális probléma, akkor segítünk abban, hogy célzott kezelést kapj és minél hatékonyabb legyen a fogyásod!

HOGYAN TÖRTÉNIK A KIVIZSGÁLÁS?

Elérhető nálunk az IRÁNYTŰ program, amit abból a célból dolgoztunk ki, hogy megkönnyítsük számodra a döntést, hogy merre is indulj el: orvos vagy dietetikus?

Hiszen, mint írtuk, a túlsúly oka túlnyomórészt a helytelen anyagcsere-vezetés (azaz rossz étrend és ehhez nem illeszkedő terhelés, esetleg a regeneráció hiánya) – az esetek kicsi részében található olyan elváltozás, ami gyógyszeres beavatkozást igényelhet. De vajon te is benne vagy ebben az 5%-ban, vagy csak az idődet és pénzedet vesztegeted az orvosnál?

Az IRÁNYTŰ bárki számára elérhető, aki beregisztrál. Az algoritmusa egy online kockázatfelmérő ív kitöltését követően értékel, és ennek megfelelően ajánl laborvizsgálatot. Ha az IR gyanúja megalapozott, akkor azt fogja kérni, hogy végeztesd el a PRÉMIUM Panel vizsgálatot  a laborunkban!. Ezt követően, ha elvégezteted a laborvizsgálatot (máshol is lehet, nem csak nálunk), konzultációs díj megfizetése ellenében (ezt az Iránytű menüpontban, az algoritmus végén, bankkártyás befizetéssel tudod megtenni) a munkatársaink írásban véleményezik az anyagodat.

Itt kiderül az is, hogy fennáll-e az inzulinrezisztencia (esetleg annak előrehaladottabb fázisa) –  vagy más elváltozás, mint pajzsmirigy-alulműködés -, és milyen kezelést javasolnak erre.

Megnézem az IRÁNYTŰT