Inzulinrezisztencia

Csendes gyilkosnak is nevezik, mert hosszú évek során okoz a szervezetben rombolást, számos egészségügyi problémát indukálva. Önkitöltős tesztet ajánlunk a figyelmedbe! 

A LEGÁRULKODÓBB JELEI

  • Úgy érzed, hogy tartalékol a szervezeted és a könnyen növesztesz úszógumit?
  • Nem bírod a koplalást, mert ha nem eszel rendszeresen, ideges, fejfájós leszel, esetleg ájulás kerülget?
  • Kívánod a cukros ételeket?
  • A közeli rokonságodban előfordul cukorbetegség, elhízás, szív- és érrendszeri betegség?

Ha valamelyikre igennel felelsz: ajánljuk, hogy töltsd ki az alábbi két tesztet! 

KÓRTÖRTÉNET

1. Közelebbi családtagjaid között van, volt-e cukorbeteg?
2. Szűkebb családi körben van, volt-e szív- és érrendszeri beteg?
3. Édesanyád gyaníthatóan cukorbeteg volt-e, amikor terhes volt veled?
4. Édesanyád, nagymamák, lánytestvér között van, volt-e olyan, akinek cisztás volt a petefészke?
5. Édesanyád, nagymamák, lánytestvér között van, volt-e olyan, aki nehezen esett teherbe és/vagy többször vesztett el terhességet?
6. Születési súlyod kevesebb volt, mint 2500 gramm vagy több, mint 4000 gramm?

TÜNETEK

1. Nehezen fogysz vagy hízol?
2. Ha hízol, rögtön úszógumit növesztesz?
3. Könnyen zsírosodik és nem "jó minőségű" az arcbőröd és/vagy a hajad?
4. Gyakori vendég a pattanás a hátadon és a válladon?
5. Nehezen bírsz ki 3-4 óránál többet anélkül, hogy egyél valamit?
6. Szokott-e rád törni olyan erős éhségérzet, hogy emiatt ingerlékennyé válsz, sőt, rosszul leszel?

Error text

EREDMÉNY

Kitöltés és validálás után itt jeleneik meg az eredmény

DE MI AZ AZ INZULINREZISZTENCIA?

Ha a teszt szerint valószínűleg inzulinrezisztens vagy, ne lepődj meg: a becslések szerint szinte minden második ember érintett! Ez a következménye annak, hogy az ételeink manapság tele vannak gyorsan felszívódó szénhidráttal, hozzáadott cukorral, és sokkal kevesebbet mozgunk, mint kellene. Sajnos ebbe a genetika is beleszól, a családi halmozódás is egyértelműen megfigyelhető.

Az inzulinrezisztencia (IR) szénhidrátanyagcsere-zavar. Röviden arról van szó, hogy a sejtjeink nem megfelelően érzékelik az inzulint (nem elég érzékenyek rá, azaz rezisztensek), így a szervezetünkben sokkal több kering ebből, mint amennyire szükségünk van .

Ha valaki IR-es, annak a szervezete jobban el tudja raktározni az energiát!  Azok az ősemberek élték túl a nélkülözéseket, akik ebben jobbnak bizonyultak. Tehát a génkészletünkben ott van a hajlam – másik kérdés, hogy a közvetlen felmenőinktől milyen örökséget kaptunk erre nézve.

A problémát az hozta felszínre, hogy a finomított szénhidrát megjelenése, az ételadagok növekedése, a motorosítás, a jelentősen lecsökkent mozgásmennyiség az elmúlt 100 évben „feleslegessé” tette ezt a képességünket, sőt, most már nyűggé vált. Nem hogy éhezés nincsen, hanem a lakosság nagy része a mindennapjait kalóriatöbblettel zárja; ez a jelenség már a kisdedkorban elkezdődik.

Az IR kapcsán rengeteg tévhiedelem kering a köztudatban: köszönhetően annak, hogy a csapból is ez folyik. Érdeked, hogy tisztán láss ezzel kapcsolatban, ezért ajánljuk figyelmedbe az összeállításunkat!

MIT OKOZHAT AZ INZULINREZISZTENCIA?

1. CUKORBETEGSÉGET

Az IR a szénhidrát-anyagcsere zavarának első megnyilvánulása. Ha nem kezelik, a későbbiekben már a mért vércukorszintek is emelkedettek lesznek, míg végül kialakul egy visszafordíthatatlan állapot: a 2-es típusú diabétesz. Az inzulinrezisztenciát ezért a cukorbetegség előszobájának is nevezik.

Az IR hajlamosít minket a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, de ennek lépcsői vannak.

A folyamat lényege: ha állandóan magas az inzulinszinted, akkor az inzulint termelő hasnyálmirigyed előbb-utóbb kifárad. Az inzulinkibocsátás elkezd csökkenni, de mivel így nincs, ami besegítse a glükózt a sejtekbe, a cukor benne marad a keringő vérben. Ekkor mondjuk azt, hogy károsodott a szénhidrát-anyagcseréd: a vércukorszinted még „csak” emelkedett. Ezt az állapotot nevezzük csökkent glükóztoleranciának, és innentől már valóban csak egy lépés a cukorbetegség. A terheléses vércukorvizsgálat figyelmeztető eredményt ad, mert a vércukor-értékekből egy vagy több csillagozott lesz.

Ha továbbra sem figyelsz az anyagcserédre, akkor a hasnyálmirigy végleg „feladja”: az inzulinszint minimálisra csökken. Így a vércukorszinted tartósan magasra áll be. Ez már a diabétesz állapota, és az inzulint kívülről kell pótolni. A magas vércukorszint hosszú távon nagy károkat képes okozni a szervezetedben és lerövidíti az élettartamod.

2. METABOLIKUS SZINDRÓMÁT

A metabolikus szindrómában nagyon jellegzetes a hasi elhízás, az elkezdett fogyókúrák pedig rendszerint sikertelenek. A tünetek közé tartozhat még a magas vérnyomás és az emelkedett vérzsír-szint, amik később szív- és érrendszeri betegségeket indukálhatnak! Ha nálad metabolikus szindrómát diagnosztizálnak, elsősorban az inzulinrezisztenciád ellen kell felvenni a harcot.

A férfiak kiszolgáltatottabbak ennek a kórképnek: rengeteg középkorú férfi haláláért tehető felelőssé az elhanyagolt tünetegyüttes (stroke, infarktus).

Az inzulinrezisztencia következményei igen szerteágazóak

3. HORMONÁLIS PROBLÉMÁKAT ÉS MEDDŐSÉGET

Termékeny korú nőknél, amennyiben az IR-t nem kezelik, nagyobb eséllyel fordulhat elő policisztás ovárium szindróma (PCOS). De az IR a PCOS megjelenése nélkül is befolyásolhatja a reprodukciós képességet, a terhesség kimenetelét: nehezebb teherbeeséshez, korai vetéléshez vezethet és fokozza a terhességi cukorbetegség kockázatát. Ezen felül kölcsönhatásban a pajzsmirigy működésével is.

Az inzulinrezisztencia jócskán be tud kavarni a hormonok működésébe

A tévhittel ellentétben, az IR nem csak a női fogamzóképességet befolyásolja, hanem a férfiakét is!

HOGYAN KEZDJ NEKI AZ INZULINREZISZTENCIA KIVIZSGÁLÁSÁNAK?

Tévhit, hogy az IR eldönthető csupán egy laborvizsgálattal.

Mindenképpen szükséges egy terheléses vércukor-vizsgálat (OGTT), melynek során nem csak éhgyomorra veszik le a vércukor- és inzulinszintet, hanem 75 gramm glükózoldat elfogyasztása után bizonyos időközönként ismétlik a vizsgálatot. A leggyakrabban úgynevezett 3 pontos terhelést kérünk (éhgyomorra, majd az első és a második óra végén történik a vérvétel). Emellett szükség van még minimum a vérzsírok és a vese- és májfunkciók megnézésére is, az inzulinrezisztenciát kísérő egyéb problémák szűrése miatt.

Emiatt állított össze az orvosunk mindenre kiterjedő vizsgálati csomagot, mégpedig a PRÉMIUM Panelt. Ez nem csak az IR-t, hanem a kapcsolódó eltéréseket is szűri!

A megszületett vérvizsgálati eredményekre nincsen mindenki esetére alkalmazható, standard kiértékelési módszer! Ezért van szükség arra, hogy szakértő elemezze ki a leletet.  Erre dolgoztuk ki az IRÁNYTŰ programot, ami a regisztrációt követően bárkinek elérhető.

A terheléses vércukorvizsgálat, amelynek során inzulint is néznek, sok, ebben nem járatos orvos számára negatív eredményt hoz ki, hiszen a referenciahatárok is nagyon tágan vannak értelmezve. Erre szakosodott orvos nem vállalkozik arra, hogy csak leletelemzés után mondjon véleményt, mert ezzel együtt meg kell nézni a családi és egyéni anamnézist is, nem beszélve a tünetekről!

Az IRÁNYTŰ megfelel ennek a követelménynek. Az algoritmus az online kockázatfelmérő ív kitöltését követően értékel, és ennek megfelelően ajánl laborvizsgálatot. Ha az IR gyanúja megalapozott, akkor a PRÉMIUM Panelt fogja ajánlani. Ezt követően, ha elvégezteted a laborvizsgálatot, konzultációs díj megfizetése ellenében (ezt az Iránytű menüpontban, az algoritmus végén, bankkártyás befizetéssel tudod megtenni) a munkatársaink írásban véleményezik az anyagodat.

Itt kiderül az is, hogy fennáll-e az inzulinrezisztencia (esetleg annak előrehaladottabb fázisa, vagy más elváltozás), és milyen kezelést javasolnak erre.

 

Megnézem az IRÁNYTŰT