Pajzsmirigy betegségek

A pajzsmirigy sok gubanc okozója tud lenni, főleg a nőknél. Az alapanyagcserét szabályozza, ezáltal az egész szervezet működésére kihat. Az alul- és túlműködés egyaránt gyakori, de kevesen kapnak megfelelő gondozást.

MIÉRT VAN ENNYI PAJZSMIRIGY-BETEG?

Ezek a problémák tipikusan a nőkre jellemzőek és igen gyakoriak. Leggyakrabban az öröklött hajlam játszik közre a kialakulásában, ezért, ha a családodban van-volt pajzsmirigy-beteg, akkor fokozottan veszélyeztetettnek számítasz.

Ugyanígy a helytelen életmód, a stressz, különféle autoimmun problémák és az elégtelen jódfogyasztás szintén hozzájárulhatnak a megbetegedéshez.

A pajzsmirigy alul- és túlműködés tünetek viszonylag jól beazonosíthatók

MINDENT A PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉSRŐL (HYPOTHYREOSIS)

A pajzsmirigy alulműködés a termékeny korú nők között kb. ugyanolyan gyakori, mint a PCOS, a menopauza után viszont akár 20% fölé kúszhat az érintettek aránya.

Azok a nők sokkal veszélyeztetettebbek, akiknek a családjában van pajzsmirigybeteg. Ezért, ha ők gyermekvállalást terveznek, fontos rendszeresen (legalább 2 évente) megnézetniük a TSH-értéket, várandósság elején pedig mindenképpen tisztázniuk kell, hogy rendben van-e a pajzsmirigyük.

Fontos, hogy felismerjük az alulműködést, még a kezdődő, azaz látens állapotában is! Az alulműködés leginkább a lelassult anyagcserével jellemezhető, lásd a fenti ábrát. Nem csak kellemetlen testi tüneteket idéz elő, de befolyásolhatja a női ciklust is, teherbeesési problémákat és vetélést is előidézhet. Terhesség alatt a magzat fejlődését károsíthatja, amennyiben nem kezelik! 

Az egészségügyi alapellátásban a szűrés nehézkes, ugyanis a pajzsmirigy működésére utaló TSH-hormon referenciatartományát tágan adják meg a laborok. Alulműködési tünetek felléphetnek a betegség szubklinikai stádiumában is (amikor definíció szerint a pajzsmirigyfunkció még normális, azaz a TSH-érték benne van a referenciatartományban), mert az egyéni érzékenység nagyon különböző lehet!

A laborok által megadott felső határértékek a TSH esetében 4 mIU/l körül vannak, míg az újabb ajánlások szerint a normál működés határa 2,5 mIU/l. (A teherbeeséshez pedig ideális az 1-2 közötti érték.)

Az alulműködés vizsgálatakor a következő vizsgálatokat szoktuk kérni:

  • TSH és szabad pajzsmirigy-hormonok, szükség esetén autoantitestek (ajánljuk a PLUSZ PAJZSMIRIGY szűrőcsomagunk elvégeztetését a vérvételi pontunkon!)
  • pajzsmirigy-ultrahang

Az elkészült laborleletek kiértékelését mindig a témában járatos szakorvosra bízd!  Dr. Breyer Helga és dr. Töllösy Judit doktornők egyaránt rutinosak ebben, így bizalommal fordulhatsz hozzájuk.

Az alulműködő pajzsmirigy kezelése kisebb kihívás, mint annak felismerése. Ez ugyanis egy hiányállapot: azt a hormont kell pótolni, amit egyébként a pajzsmirigy termelne. A terápia eleje általában döcögős, mert a megfelelő hormonadag beállítása időt igényel, és ez türelmet kíván (6 hetenként sor kerül a kontrollra). A finomhangolást követően viszont mind a korábbi panaszok, mind az esetleges mellékhatások megszűnnek, és csak bizonyos időközönként szükséges ellenőrizni a pajzsmirigyfunkciókat. (Kivéve bekövetkezett terhesség esetén: ekkor soron kívül jelentkezni kell az orvosnál!)

PAJZSMIRIGY-TÚLMŰKÖDÉS (HYPERTHYREOSIS)

A túlműködés ritkábban fordul elő, mint az alulműködés – viszont markáns, egész testre kiterjedő tünetek jellemzik, és az érintett igen rosszul érzi magát!

Ez az állapot természetesen azonnali diagnosztizálást és kezelést igényel. A kivizsgálás során pajzsmirigy-funkciók levételére kerül sor (vérből), valamint ultrahang- és izotópvizsgálatokra is szükség lehet.

Az orvosunkkal történő konzultációján dől el a kezelés iránya, amely lehet gyógyszeres, de izotópos kezelésre vagy szükség esetén műtétre is sor kerülhet. Ha túlműködésre gyanakszol, elsőként konzultációs időpontra jelentkezz be!