Pajzsmirigy betegségek

A pajzsmirigy sok gubanc okozója tud lenni, főleg a nőknél. Az alapanyagcserét szabályozza, ezáltal az egész szervezet működésére kihat. Az alul- és túlműködés egyaránt gyakori, de kevesen kapnak megfelelő gondozást.

MIÉRT VAN ENNYI PAJZSMIRIGY-BETEG?

Ezek a problémák tipikusan a nőkre jellemzőek és igen gyakoriak. Leggyakrabban az öröklött hajlam játszik közre a kialakulásában, ezért, ha a családodban van-volt pajzsmirigy-beteg, akkor fokozottan veszélyeztetettnek számítasz.

Ugyanígy a helytelen életmód, a stressz, különféle autoimmun problémák és az elégtelen jódfogyasztás szintén hozzájárulhatnak a megbetegedéshez.

A pajzsmirigy alul- és túlműködés tünetek viszonylag jól beazonosíthatók

MINDENT A PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉSRŐL (HYPOTHYREOSIS)

A pajzsmirigy alulműködés a termékeny korú nők között kb. ugyanolyan gyakori, mint a PCOS, a menopauza után viszont akár 20% fölé kúszhat az érintettek aránya.

Azok a nők sokkal veszélyeztetettebbek, akiknek a családjában van pajzsmirigybeteg. Ezért, ha ők gyermekvállalást terveznek, fontos rendszeresen (legalább 2 évente) megnézetniük a TSH-értéket, várandósság elején pedig mindenképpen tisztázniuk kell, hogy rendben van-e a pajzsmirigyük.

Fontos, hogy felismerjük az alulműködést, még a kezdődő, azaz látens állapotában is! Az alulműködés leginkább a lelassult anyagcserével jellemezhető, lásd a fenti ábrát. Nem csak kellemetlen testi tüneteket idéz elő, de befolyásolhatja a női ciklust is, teherbeesési problémákat és vetélést is előidézhet. Terhesség alatt a magzat fejlődését károsíthatja, amennyiben nem kezelik! 

Az egészségügyi alapellátásban a szűrés nehézkes, ugyanis a pajzsmirigy működésére utaló TSH-hormon referenciatartományát tágan adják meg a laborok. Alulműködési tünetek felléphetnek a betegség szubklinikai stádiumában is (amikor definíció szerint a pajzsmirigyfunkció még normális, azaz a TSH-érték benne van a referenciatartományban), mert az egyéni érzékenység nagyon különböző lehet!

A laborok által megadott felső határértékek a TSH esetében 4 mIU/l körül vannak, míg az újabb ajánlások szerint a normál működés határa 2,5 mIU/l. (A teherbeeséshez pedig ideális az 1-2 közötti érték.)

Az alulműködés vizsgálatakor a következő vizsgálatokat szoktuk kérni:

  • TSH és szabad pajzsmirigy-hormonok, szükség esetén autoantitestek (ajánljuk a PLUSZ PAJZSMIRIGY szűrőcsomagunk elvégeztetését a vérvételi pontunkon!)
  • pajzsmirigy-ultrahang

Az elkészült laborleletek kiértékelését mindig a témában járatos szakorvosra bízd!

Az alulműködő pajzsmirigy kezelése kisebb kihívás, mint annak felismerése. Ez ugyanis egy hiányállapot: azt a hormont kell pótolni, amit egyébként a pajzsmirigy termelne. A terápia eleje általában döcögős, mert a megfelelő hormonadag beállítása időt igényel, és ez türelmet kíván (6 hetenként sor kerül a kontrollra). A finomhangolást követően viszont mind a korábbi panaszok, mind az esetleges mellékhatások megszűnnek, és csak bizonyos időközönként szükséges ellenőrizni a pajzsmirigyfunkciókat. (Kivéve bekövetkezett terhesség esetén: ekkor soron kívül jelentkezni kell az orvosnál!)

PAJZSMIRIGY-TÚLMŰKÖDÉS (HYPERTHYREOSIS)

A túlműködés ritkábban fordul elő, mint az alulműködés – viszont markáns, egész testre kiterjedő tünetek jellemzik, és az érintett igen rosszul érzi magát!

Ez az állapot természetesen azonnali diagnosztizálást és kezelést igényel. A kivizsgálás során pajzsmirigy-funkciók levételére kerül sor (vérből), valamint ultrahang- és izotópvizsgálatokra is szükség lehet.

Az orvosunkkal történő konzultációján dől el a kezelés iránya, amely lehet gyógyszeres, de izotópos kezelésre vagy szükség esetén műtétre is sor kerülhet. Ha túlműködésre gyanakszol, elsőként konzultációs időpontra jelentkezz be!