Rossz teljesítményre törekszel? Akkor diétázz

Ha néhány szóval jellemezni kellene a ma divatos diétairányzatokat, akkor ezeket a jelzőket használnánk rájuk: szélsőséges, tápanyaghiányos, káros, tarthatatlan… elég kockázatos ezeket próbálgatni a versenyfelkészülés ideje alatt. Soroljuk, hogy miért.

 

Leleplezés szakmai szemmel

 

Nulldiéta, lowcarb, fehérjeturmixos, 90 napos… bárkinek ismerős mind. Lehetetlen mindegyiket felsorolni, hiszen napról napra jelennek meg új irányzatok, melyek káprázatos testsúlycsökkenést, teljesítménynövelést, jobb közérzetet és energikusságot ígérnek mindamellett, hogy kigyógyítanak minden navalyából. Ha ilyen szuperhatásokról olvasol, akkor légy elővigyázatos, pláne ha még sportolsz is! Íme, néhány kedvencünk…

 • nulldiéta: teljes táplálékmegvonás, egyedül a folyadékbevitelt engedi – ezt nem is kell taglalni, de még csak ne is gondolkodj rajta, mert a pár nap alatt (vízveszteségből adódó) leadott kilók kamatostul vissza fognak köszönni.

Élettanilag normális folyamatok felől a tartalékolás, kompenzálás irányába mozdulhat el az anyagcseréd

 • lowcarb – avagy a híres szénhidrátcsökkentett diéták, amik arra késztetik a tested, hogy a zsírokból fedezze a szükséges energiát, az élettanilag normális folyamatok helyett. Sokaknak nem nyilvánvaló, de így hosszú távon felborul az anyagcsere. A legismertebb válfajai:
  • atkins: 15-25%-nyi szénhidrátbevitel mellett bőséges fehérje- és zsírbevitelt enged, csak hogy biztosan magas húgysav és koleszterinértékeket mérjünk a felborult szénhidrát-anyagcsere mellett. A diéta tartása alatt sokszor jelentős súlycsökkenés következik be – de csak addig, amíg ezt tartjuk.
  • paleo avagy vissza a kőkorszakhoz: korlátozott szénhidrátbevitel kontrollálatlan állati fehérje- és zsírfogyasztás mellett – ráadásul glutén- és laktózmentesen, mert álítólag ezek az anyagok mindenkinek károsak…
  • ketogén, ha a tested ellen akarsz menni: az étrendben a napi min. 120-140 g szénhidrát helyett a megengedett mennyiség kb. 5%-nyi, ami a javasolt 1200 kcal bevitel mellett napi 15 g szénhidrátot jelent.
 • fehérjediéta – avagy anyagcserefokozás fehérjeturmixszal: a diéta alapja még védhető is, a fehérjék fogyasztása valóban pozitív dinámiás hatású (azaz elősegítheti a gyorsabb anyagcserét) DE: önmagában a fehérje nem ad elegendő tápanyagot a szervezetnek, a beépüléséhez és a mozgáshoz összetett szénhidrátokra van szükség! 
 • testkontroll, avagy “gyümölcsöt csak délelőtt” diéta: több ponton is sérül. Semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a tápanyagok külön időben történő elfogyasztása (ami ennek a diétának az alapja), bármilyen hosszú távú pozitív hatással járna.
 • 90 napos diéta: szintén egyféle tápanyagot enged egy nap, ráadásul szigorúan meghatározott sorrendben. Egy probléma biztos akad ezzel: a természetes alapanyagainknál gyakorlatilag alig találunk olyat, ami csak egy tápanyagot tartalmaz. Tehát ha pl. rizst eszünk a keményítő nap alatt, akkor bizony akár akarjuk, akár nem, fehérjét is fogunk fogyasztani…
 • vegán: a kizárólag növényi ételek fogyasztását engedélyező étrend számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik (magas élelmi rost, vitamin, antioxidáns tartalom, összetett szénhidrátok, “jó” zsírok), DE: ha nem szakszerűen van összeállítva a menü, hamar jelentkezhet vas-, B12-, fehérjehiány! 
 • mentes-étrendek: jelenlegi tudásunk szerint nincs egyértelműen bizonyított pozitív hatása annak, ha valaki “mentesen” táplálkozik- legyen szó a glutén, a laktóz, vagy például a tojás megvonásáról. Ha valakinek egészségügyi okból erre szüksége van, ajánlott dietetikus segítségét kérnie az egészséges mentes-étrend kialakításában, mert sok a hibalehetőség.

 

Extrém diéta sport mellett?

 

A fentiekből is következik, hogy a szélsőségesség – még ha rövid távon sikert is hoz -, hosszú távon biztos kudarc.

Élsport esetén pedig kifejezetten káros is lehet, ugyanis ezek a diétairányzatok valamilyen tápanyagnak a teljes megvonását, a normál energiatermeléssel ellentétes folyamatokat és végeredményben teljes anyagcsere-felborulást eredményeznek.

Rendszeres edzések esetén pedig nem erre van szüksége a szervezetnek! A diétázás nem a sport barátja!

Maradjunk annyiban: ha kérdéseid vannak, fordulj szakemberhez (belgyógyászhoz, dietetikushoz), hogy segítsen a számodra megfelelő teljesítménynövelő étrend kialakitásában, és/vagy a táplálkozási problémáid felderítésében!

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Dilemmák és tévhitek az édesítés körül

Nem működik sokáig a nőknél a drasztikus szénhidrát-megvonás?