Ízületvédelem étrendkiegészítőkkel

Kozaróczy Tibor, táplálkozási tanácsadó

Az intenzív sporttevékenység nyomán ízületeink fokozott igénybevételnek vannak kitéve, mely kellő körültekintés hiányában az ízület degenerációjához, sérülésekhez vezethet. Ez pedig nem csupán sportbeli teljesítményünket befolyásolhatja, de életminőségünket, mindennapi aktivitásunkat is elnehezítheti.

Ízületeink egészségének megőrzésében, a fokozott terhelés ellensúlyozásában, vagy a már kialakult sérülések gyógyulásában számos kiegészítő hatóanyag van forgalomban. A jelen cikkünkben a teljesség igénye nélkül igyekszünk elemezni néhány népszerűbb hatóanyag hatékony vagy hatékonytalan voltát.

Gyorstalpaló ízületeink felépítéséről

Az ízületet alkotó csontvégeket egy speciális kötőszövetes tok, az ún. ízületi tok veszi körül, mely közrefogja az ízületi üreget és biztosítja annak integritását. A tokot belülről a porcfelszínek közötti ízületi rést kitöltő ízületi folyadékot (ún. szinoviális folyadékot) is termelő ún. szinoviális membrán borítja. Ez az ízületi vagy szinoviális folyadék biztosítja az ízület kenését, valamint a csontfelszíneket borító ízületi porc táplálását. Az ízületi porcnak saját vérellátása nincs, így az anyagcseréjükhöz szükséges tápanyagok beáramlása, illetve az anyagcseretermékek eltávolítása a szinoviális folyadékon keresztül történhet. A szinoviális folyadék egyik legfőbb, a súrlódásmentes ízületi mozgást lehetővé tévő összetevője a hialuronsav.

Az ízületi felszíneket ízületi porc borítja, mely porcsejtekből (ún. chondrocyták) és ún. sejt közötti állományból, vagy más néven ízületi mátrixból áll. Az ízületi mátrix komponenseinek termelését a porcsejtek végzik. Főbb összetevői speciális vázfehérjék, melyek közül a II. típusú kollegénrostok vannak túlsúlyban, illetve ún. proteoglikánok, melyek nagy mennyiségű víz megkötését teszik lehetővé, így biztosítva a kellő hidratáltságot.

Ízületeink rugalmasságát, alaktartását, súrlódás mentes mozgását, az erőhatás egyenletes szétoszlását és külső behatásokkal szembeni védelmét az ízületi porcokat alkotó vázfehérjék és vízmegkötő tulajdonsággal bíró komponensek, valamit a porcfelszínek között rést kitöltő szinoviális folyadék egészséges felépítése adja.

Ha valamilyen okból a porcsejtek egészséges anyagcseréje felborul és a katabolikus folyamatok kerülnek túlsúlyba, avagy a porcsejtek nem tudnak lépést tartani a porcot érő behatások károsító hatásainak ellensúlyozásával, akkor a porc szerkezete fokozatosan megváltozik. A porc degradációja és szerkezeti változása nyomán az ízületi folyadék összetétele is átalakul, az ízületi rés szűkülni kezd, így romlik a porc táplálása, a bomlástermékek elszállítása, mely gyulladásos folyamatok elindulását okozza.

A különféle kiegészítők célja e degeneratív folyamatok ellensúlyozása, a porcsejtek egészséges anyagcseréjének támogatása, a szinoviális folyadék egészséges képződésének biztosítása.

Glukozamin és kondroitin

A glukozamin az egyik legszélesebb körben alkalmazott hatóanyag az ízületi problémák kezelésében, illetve megelőzésében. A glukozamin egy, a szervezetben természetes formában is előforduló ún. aminocukor, mely a szalagok, ízületi folyadék és egyéb ízületi képletek felépítésében vesz részt. Korábban ennek kapcsán a glukozamint úgy kezelték, mint egyfajta „porcépítő” hatóanyagot, a sérült porc integritását helyreállító összetevőt, hasonlóan ahhoz, mint ahogy az izomrostok esetében az aminosavakat.

Az ízületi porcok regenerációja azonban közel sem ilyen magától értetődő folyamat, így a glukozamin kiegészítés mögött álló fiziológiai mechanizmusok sem azok. A glukozamin kiegészítés nyomán elérhető porcépítő hatás in vitro ugyan igazolt, ám az emberi szervezetben elérhető maximális szérumkoncentráció mellett a kapcsolódó tanulmányok adatai szerint nem ér el szignifikáns szintet, és nem képes a porcsejtek kollagénszintézisét fokozni. A glukozamin kiegészítés ugyanakkor képes lehet csökkenteni az ízületi kollagén degradációját, és az ízületi gyulladást kiváltó mediátorok szintjét, miközben képes lehet fokozni a szinoviális membránt alkotó sejtek hialuronsav termelését is.

A glukozamin számos formában alkalmazzák a különféle kiegészítőkben, a leggyakoribb formák a glukozamin-szulfát és a glukozamin-hidroklorid. A kapcsolódó meta-analízisek alapján

a szulfát formát tartalmazó formulák preferálása javasolt, szemben a tanulmányokban glukozamin-hidrokloriddal, mely nem-szignifikáns eredményeket produkált.

A klinikai evidenciaszintet vizsgálva a glukozamin kiegészítés hatásmechanizmusa és hatékonysága alapvetően jól dokumentált, a randomizált placebo kontrollált vizsgálatok száma magas, melyeket összevontan vizsgáló meta-analízisek konklúziója szerint a glukozamin (elsősorban a szulfát forma) hatékonyan csökkentheti az ízületi fájdalmakat, hosszú távú alkalmazása csökkentheti az ízületi rés beszűkülését, és a porcsejtek degradációját. Nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel összevetve is bizonyította hatékonyságát, egy vizsgálatban az artrózis kezelésében hatékonyabbnak, míg egy másikban azonos hatékonyságúnak bizonyult az ibuprofenhez mérten.

A kondroitin egy a glukozaminhoz hasonlóan a szervezetben természetes formában is megtalálható vegyület, mely az ízületi mátrix építőeleme. A kapcsolódó kutatások adatai szerint a glukozaminhoz hasonlóan fokozhatja a kollagén és proteoglikán termelést, valamint a szinoviociták hialuronsav termelését. Hatékonyságát illetően azonban lényegesen kevesebb magas evidencia szintű tanulmány áll mögötte, mint a glukozamin kiegészítés mögött, és a kapcsolódó kutatások konklúziója sem ad egyértelműen pozitív megerősítést. Bár a korai kutatásokban a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel kombinált alkalmazásuk nyomán pozitív megerősítést kaptak, az ízületi gyulladás csökkentésében és a kapcsolódó fájdalom enyhítésében. A későbbi kutatások nem tártak fel szignifikánsan pozitív hatást.

Zöldkagyló kivonatok

A zöldkagyló kivonatok valódi értékét lipidtartalmuk adja, ennek ugyanis ízületigyulladás-csökkentő hatása is van.

A zöldkagyló kivonatok és a glukozamin és kondroitin formulák nem teljes mértékben választhatók külön. Ugyanis ezek a kis élőlények tartalmaznak glukozaminglikánokat is kb. 12%-nyi mennyiségben. Ha azonban megvizsgáljuk a zöldkagylóval végzett releváns klinikai kutatásokat, és a lehetséges élettani hátteret, akkor láthatjuk, hogy ezek kevésbé a glukozaminglikán tartalomhoz, sokkal inkább a kagylók kb. 5%-át adó lipidrészekről szólnak és annak gyulladásellenes hatásról. Mind a ciklooxigenáz mind az 5-lipoxigenáz gátló hatás a lipid részhez kötött Ez jól látható például abból, hogy amikor a zöldkagylót természetes összetételében adagolták, akkor a ciklooxigenáz gátló hatása 12 illetve 25 %-kos (COX-1 illetve COX-2), ha hidrolizálásra kerül a szabad zsírsav rész, akkor ez 49 és 60%, ha azt szeparálták is és az így nyert az extraktumot adagolták, akkor a gátlás 78 illetve 70%-ra nőtt!

A lipidrészt alkotó zsírsavak jelentős része többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav, mellyel már át is lépünk a következő csoportba.

Omega-3 zsírsavak

A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavakkal (EPA és DHA) történő kiegészítés, a hazai lakosság alacsony halfogyasztása okán, egy egészségünk számos pontját érintő és egyébként is fókuszban lévő terület. Ugyanakkor ízületeink véedlme, ízületi gyulladások kezelése szempontjából is hatékony eszközt adhatnak. Az ún. eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) gyulladás gátló hatása jól dokumentált.

Egy 17 különálló kutatást összevontan elemző meta-analízisben a gyulladásos folyamatokkal összefüggő ízületi fájdalmak és az omega-3 zsírsav kiegészítés közti kapcsolatot elemezve az alábbi következtetéseket vonták le: (1) az omega-3 zsírsavakkal történő kiegészítés csökkentheti az ízületi fájdalmak intenzitását, (2) enyhítheti az ízületek reggeli merevséget, (3) csökentheti a fájó ízületek számát, (4) valamint javíthatja a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatékonyságát, lehetségesen csökkentve az NSAID szükséges mennyiségét. Emellett néhány kapcsolódó kutatás azt is feltárta, hogy az EPA és DHA kiegészítés tovább javíthatja a glukozamin-szulfát kiegészítés hatékonyságát is az artrózis kezelésében.

Kollagén

Az ízületi porc alaktartó képessége, rugalmassága, ugyanakkor külső behatásokkal szembeni ellenállóképessége és merevsége a kollagén vázfehérjék és a nagy vízmegkötő képességgel rendelkező proteoglikán komponensek együttes jelenlétének köszönhető. A kollagénnek számos típusát azonosították, az emberi szervezetben csak az I-II-III-IV típusok találhatók meg. A porc felépítésében pedig alapvetően a II. típusú kollagén vesz részt.

A kiegészítő formában alkalmazott kollagénnek két típusa terjedt el a hidrolizált kollagén, és a nem-denaturált II. típusú kollagén. A két formula hatása, alkalmazási köre és adagolása is eltérő.

A haj, körmök és emésztőrendszer egészséges működésének elősegítésében a hidrolizált forma a szélesebb körben alkalmazott, 10-15 grammos adagokban alkalmazva.

Az ízületek egészségének támogatásában a nem-denaturált II. típusú kollagén kiegészítés lehet hatékonyabb forma.

A kapcsolódó kutatásokban 20-40mg-os napi dózisokban adagolva. A kapcsolódó kutatások során napi 40mg-os dózisban fogyasztva 90-120 napos II. típusú kollagén kiegészítés javíthatja az ízületi mozgékonyságot, miközben csökkentheti az ízületi sérüléseket kísérő a fájdalmat. Ez utóbbit illetően volt olyan tanulmány, mely a glukozaminnál is hatékonyabbnak találta. A hatékonyságot vizsgáló tanulmányok köre azonban egyelőre nem kellően széles, a tanulmányok evidencia szintje pedig még nem kellő mértékben magas, hogy egyértelmű pozitív hatást említhessünk.

Irodalomjegyzék:

 • Crowley DC1, et al: Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial . Int J Med Sci. (2009)
 • Dahmer S, Schiller RM Glucosamine . Am Fam Physician. (2008)
 • De Ceuninck F1, et al: Urinary collagen type II C-telopeptide fragments are sensitive markers of matrix metalloproteinase-dependent cartilage degradation in rat adjuvant-induced arthritis J Rheumatol. (2003)
 • De Ceuninck F1, Sabatini M, Pastoureau P: Recent progress toward biomarker identification in osteoarthritis . Drug Discov Today. (2011)
  Deal CL, Moskowitz RW.: Nutraceuticals as therapeutic agents in osteoarthritis. The role of glucosamine, chondroitin sulfate, and collagen hydrolysate. Rheum Dis Clin North Am. 1999 May;25(2):379-95. (1999)
 • Di Cesare Mannelli L, et al: Low dose native type II collagen prevents pain in a rat osteoarthritis model . BMC Musculoskelet Disord. (2013)
  Goldberg RJ, Katz J.: A meta-analysis of the analgesic effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for inflammatory joint pain. Pain. 2007 May;129(1-2):210-23. Epub 2007 Mar 1.
 • Guzman RE1, et al: Mono-iodoacetate-induced histologic changes in subchondral bone and articular cartilage of rat femorotibial joints: an animal model of osteoarthritis . Toxicol Pathol. (2003)
 • Herrero-Beaumont G, et al Glucosamine sulfate in the treatment of knee osteoarthritis symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled study using acetaminophen as a side comparator . Arthritis Rheum. (2007)
  Lapane KL, et al Use of complementary and alternative medicine among patients with radiographic-confirmed knee osteoarthritis . Osteoarthritis Cartilage. (2012)
 • Lugo JP, et al: Undenatured type II collagen (UC-II®) for joint support: a randomized, double-blind, placebo-controlled study in healthy volunteers . J Int Soc Sports Nutr. (2013)
 • McAlindon TE, et al: Glucosamine and chondroitin for treatment of osteoarthritis: a systematic quality assessment and meta-analysis . JAMA. (2000)
 • Momomura R. Et al: Evaluation of the effect of glucosamine administration on biomarkers of cartilage and bone metabolism in bicycle racers. Mol Med Rep. 2013 Mar;7(3):742-6. doi: 10.3892/mmr.2013.1289. Epub 2013 Jan 25.
 • Ph. J. Gregory, M. Sperry, A. Friedman Wilson : Táplálék-kiegészítők szerepe osteoarthritisben
 • Recommendations for the medical management of osteoarthritis of the hip and knee: 2000 update. American College of Rheumatology Subcommittee on Osteoarthritis Guidelines . Arthritis Rheum. (2000)
 • Reichenbach S, et al: Meta-analysis: chondroitin for osteoarthritis of the knee or hip . Ann Intern Med. (2007)
 • Sawitzke AD, et al Clinical efficacy and safety of glucosamine, chondroitin sulphate, their combination, celecoxib or placebo taken to treat osteoarthritis of the knee: 2-year results from GAIT . Ann Rheum Dis. (2010)
 • Vlad SC, et al Glucosamine for pain in osteoarthritis: why do trial results differ . Arthritis Rheum. (2007)
 • Wandel S, et al: Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis . BMJ. (2010)
 • Yoshimura M, et al: Evaluation of the effect of glucosamine administration on biomarkers for cartilage and bone metabolism in soccer players. Int J Mol Med. 2009 Oct;24(4):487-94.

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Kérdőjelek a zsírégető szerek körül 

7 hiba, amit a futók a versenyek előtt elkövetnek