Értelmetlen a hétvégi csalónap

Nyakunkon a tavasz! Lehet, hogy lassan kezdesz aggódni a nyári alakod miatt és hamarosan valamilyen új diétát újítasz be. Ami gyakran túlzott lemondásokkal és azt követő kísértésekkel jár… Ezért azon sem lepődünk meg, ha előbb-utóbb bekerül a hetirendedbe az úgynevezett „csalónap”: amikor 6 napos vasszigor után úgy érzed, elengedheted magad és szabadon hódolhatsz kedvenc ételeidnek. De érdemes ezt a módszert alkalmazni?

Szerintünk nem! Hiszen már maga az elnevezés is negatív tartalommal bír. Azt sugallja, hogy a diétától való eltérés csalás, bűn. Ezáltal egy aszketikus, kegyetlen életformaként azonosítja az új étrendet.

De miért is kell annyira drasztikus étrendhez nyúlni, ami csak csalónapokkal vészelhető át? Ha úgy érzed, hogy egy teljes nap kárpótlás nélkül nem bírod ki a hetet, valószínűleg nem a saját igényeidhez és szokásaidhoz van beállítva az étrended – így nem lesz hosszú távon fenntartható.

Ezért nagyon fontos, hogy szakemberhez fordulj az életmódváltás kezdetekor.

 

Tipp: Ha szükséged van útmutatásra, és szeretnél kiscsoportban dolgozni, gyere el Komplex Életmódváltó programunkra!

 

 

Furcsa program

Ez a bizonyos „diétás szabadnap” önmagában is egy furcsa programozott szokás.

Mintha elfelejtenénk, hogy a táplálkozásunkat érzelmeink, aktuális hangulatunk, stressz-szintünk mind-mind befolyásolják.

Így sok értelme nincs egyetlen napra időzíteni a „csalást”. Inkább akkor légy engedékenyebb magaddal szemben, amikor éppen a legnagyobb szükséged van rá! Különben olyan mértékű sóvárgás és stressz gyűlhet össze a szervezetedben, hogy a hetedik napon elszabadul a pokol…

Ne akard letudni

Semmiképp ne úgy tekints az új étrendedre, mint egy gyors kúrára, amin át kell esni. A lényeg a következetesség: törekedj minden nap, lehetőségeidhez mérten, az egészséges táplálkozásra. Fontos, hogy mindig lebegjen lelki szemeid előtt a célod, és tudd, hogy mit nyerhetsz megváltozott táplálkozási szokásaiddal.

Mit tegyél, ha rád tör a sóvárgás?

Nulladik lépésként érdemes venni egy mély levegőt, utána pedig inni egy pohár vizet. Gyakran egyszerű pótcselekvés az evés. Nézz magadba: tényleg éhes vagy? Vagy csak az aktuális problémáidon szeretnél így továbblendülni? Tarts egy kis önvizsgálatot.

Nem kell a 180 fokos fordulat

Igazából semmiről nem kell teljesen lemondanod. Bármilyen recept átalakítható egészségesebbre, vagy sok mellőzendő alapanyag lecserélhető megengedettre – a tanfolyamainkon rengeteg tippet, trükköt mutatunk ezekre!

Mire a szervezeted és a lelked megszokja az új étrendet, kell egy kis idő. Teljesen normális, hogy eleinte „félrenyúlkálsz” – különösen a nehezebb napokon -, és olyan ételt eszel, amit nem kéne. De ha már kisebb időközönként csalsz, sikerült előre lépned. Például, ha a korábban szinte mindennapos rósejbnit csak heti 1-2 alkalommal rágcsálod, és mással helyettesíted azt, az már javulás! Senki nem mondta, hogy el kell felejtened ezeket az ízeket.

Kezdetben gyakran törhet rád az édesség utáni vágy is. Ilyenkor ahelyett, hogy „büntetnéd” magad, kapj be néhány kocka étcsokit vagy egyél gyümölcsöt – különben ennek az lesz a vége, hogy azon a bizonyos csalónapon 4 db krémest fogsz elpusztítani…

Kétségtelenül nem könnyű átállni, ez türelemjáték. Az a jó hírünk, hogy egy idő után teljesen átállsz az új ízekre és nem fogod kívánni a korábbi ételeket. Nem véletlen, hogy a legtöbb egészségesen táplálkozó ember ehetetlenül édesnek találja a cukrásztermékeket… csalónap ide vagy oda.

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Dilemmák és tévhitek az édesítés körül

Nem működik sokáig a nőknél a drasztikus szénhidrát-megvonás?