A legújabb sláger: az infúzióterápia

Ha kiütötted magad, nagy terhelésnek vagy kitéve, vagy egyszerűen csak szeretnél jobb bőrben lenni, arra megoldást jelenthet az infúzió terápia. A vénás csepegtetés divatja tengerentúlról jön, és olyan híres celebek posztolnak róla, mint Kim Kardashian vagy Rihanna. Nem kell vesződni szájon át szedhető tablettákkal, porokkal, italokkal, nem kell próbálgatni más módszereket – csak egy szúrás az egész, mondják.

 

A vénás csepegtetést már hosszú évekkel ezelőtt bevetették olyan esetekben, amikor dehidratált gazdag klienseket kellett gyorsan gatyába rázni, illetve adták sportolóknak és intenzív életet élő embereknek, előadóművészeknek “feltankolás’ és az immunrendszerük erősítése céljából.

Ma már az utca embere úgy tér be egy infúzió bárba nyugaton, mintha fagyit venne: csak győzze kiválasztani, melyikét szeretné a választékból –  és persze győzze pénztárcával! Erre a szolgáltatásra rárepült a szépségipar is, hiszen sok összetevő kombinálásával el tudják érni azt, hogy az ezt rendszeresen kapók fiatalosabbak, fittebbek legyenek és szebb legyen a bőrük, hajuk. Las Vegasban külön drip partikat rendeznek azoknak a partiarcoknak, akik szenvednek a másnaposságtól. Menedzserek, akik havonta több jet lag-et kénytelenek elviselni, üzleti összejövetelekre járnak, szintén áldásnak tekintik ezt a fajta kúrát, hiszen sokkal gyorsabban tudnak vele regenerálódni és koncentrálni a feladataikra.

Kelly Osbourne IV dripen

Chloe Morello blogger is rajongója az infúziónak

 

Ezek a legnagyobb slágerek

Az USA-ban az egyik toplistás termék a B12 vitamininjekció, amelyet általában kimerült emberek vesznek igénybe. Sok vegetáriánus, gluténérzékeny, több éve metformint szedő és diétás megszorításokkal  élő kliens szintén él ezzel a lehetőséggel, mert az esetükben a B12 hiány gyakori. (Ez pedig vérszegénységet, krónikus fáradtságot, szédelgést, a kognitív képességek romlását okozza.)

Nagyon felkapottak lettek az olyan koktélok, amely aminosavakat és/vagy antioxidánst tartalmaznak. Kifejezetten szépítő és fogyasztási céllal adatják be maguknak a kliensek. Bár statisztikai adatok még nincsenek arra vonatkozóan, hogy ezek a koktélok milyen hatékonysággal váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, a növekvő népszerűségük és hatóanyagaik ismeretében el kell ismerni, hogy „van bennük valami”.

Jó hatásúak lehetnek a zsíranyagcserére, támogatják az endokrin- valamint szív-és érrendszer működését, serkentik az izomszövet épülését és a sejtregenerációt.

 

Ami az abszolút sláger, a régi jó Myers’ koktél és ennek továbbfejlesztett változatai: alap, hogy tartalmazzon nagy dózis C-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot. A tapasztalatok szerint ez a mix üdítő hatású: fáradt, stresszes, esetleg krónikus beteg emberek görcseit, migrénjét, izomfájdalmát, rossz közérzetét enyhíti, stressztűrő képességét fokozza és még a sportteljesítményt is képes javítani.

 

Miért javasoljuk mi?

Manapság az emberek 90%-a hiányállapotban van, ha a vitamin- és ásványi anyag feltöltöttségüket nézzük: emiatt nőtt meg hihetetlenül  a kereslet a különféle vitaminpótlások iránt. A leggyakoribb hiányok ezekből vannak: D vitamin, B12 vitamin, vas, kalcium, C, E, A vitamin, kálium, rost.

Ugyanakkor nagyon vitatott téma, hogyan juttassuk be a szervezetbe a vitaminokat. A szájon át beveendő vitaminokról köztudott, hogy a felszívódásuk számos tényező függvénye: számít a napszak (szokásos módon reggel veszik be), étellel vagy anélkül veszed-e be, hogy milyen a kivitelezése és csomagolása, halmazállapota.

Az orális készítmények hasznosulása feleannyira sem hatékony, mint az injekciós vagy vénás formátumoké.

Ezért fordulhat elő, hogy lódarázs méretű tablettákat kell lenyelni, vagy egy nap többször ismételni kell a ’vitaminozást’ – különösen akkor, ha neked az életformádból vagy valamilyen egészségügyi problémádból eredően sokkal nagyobb pótlásra van szükséged! Nos, ez nem mindenkinek megy. Ráadásul nem ritka, hogy a rengeteg készítmény szedése idővel gyomorpanaszt okoz.

Amikor a tápanyagokat közvetlenül a véráramba injektálják, megkerülik az emésztőrendszert, és közvetlenül a sejtekbe tolják be: így a szervezet hatékonyabban és gyorsabban használhatja őket.

Persze, ezek az infúziók hazai viszonylatban kétségtelenül drágák – habár ez is viszonyítás kérdése. Mennyit költesz egy hónapban táplálékkiegészítőkre? Mérlegelés tárgya az is, hogy mennyit vagy táppénzen, vagy mennyire hatékonyan tudod élni a napjaidat, végezni a munkádat akkor, ha örökösen kimerült vagy és lassabban tudsz regenerálódni.

Duracell Helga doktornőnk sem elemmel működik…

Az „utca embere” itthon még nemigen hallott erről a lehetőségről – infúzió bárok sincsenek.

Viszont vannak olyan speciális helyzetben levők, akiknek örökös dilemmát jelent, hogyan tudnák egyszerűbben megoldani a vitamin- és ásványi anyagpótlásukat.

Tapasztalataink ők azok, akik elsők között vették igénybe az infúziót nálunk.

Az egyik célcsoport a sportolóké és azoké, akiknek rendkívül stresszes az életvitelük, de nem eshetnek ki a munkából betegség esetén sem. Náluk az infúziónak egyértelműen az a fő szerepe, hogy a regeneráció idejét jelentősen le tudja csökkenteni.

Varga Dani testépítő (Danybuilding) is él vele

A másik célcsoport azoké, akik valamilyen oknál fogva krónikus vitaminhiányban szenvednek. Ilyenek a gyomor bypass műtéten átesettek illetve a különféle felszívódási zavarok által érintettek (jellemzően az ételallergiások, mint például a cöliákiások illetve krónikus bélgyulladásban szenvedők): esetükben a szájon át történő pótlás nem jelent kielégítő megoldást, mivel ezek épp a bélrendszeren keresztül szívódnak fel. Nekik sokkal ideálisabb a vitaminok és ásványi anyagok intravénás beadása bizonyos időközönként.

 

Miért kell ehhez orvos?

Megkapják az emberek az infúziót, és általában 24 órán belül tapasztalják a pozitív változást. Azonban becsapós lehet, mert nem egy kliensnek valójában komplex kivizsgálásra van szüksége az anyagcsere irányába, és kiderül, hogy valamilyen orvosilag kezelendő ok áll a krónikus fáradtság, betegeskedés hátterében.

Ezért fontos, hogy legalább az első alkalommal megtörténjen a konzultáció: nemcsak azért, hogy valóban személyre szabott legyen a koktél, de azért is, mert az orvos felismerheti, hogy gond van, és kivizsgálást javasol. Ez az oka annak, hogy az egyéni anamnézist és a tüneteket kikérdezi, valamint tudnia kell azt is, hogy a kliens milyen gyógyszereket és étrendkiegészítőket szed. Lehet, hogy a találkozónak nem infúzió lesz a vége, hanem másra van szükség…

 

Hat vagy sem?

Persze, könnyen meg tudják kérdőjelezni az infúziórajongók lelkesedését, mondván: kifizetnek annyit a terápiára, hogy nagyon akarnak hinni benne – azaz a placebo hatás érvényesül.

Egyelőre kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy ezek a koktélok valóban fiatalítanak vagy szépítenek. Ez nem csoda, hiszen ez a szolgáltatás még viszonylag újnak számít, így ennek hatásosságát még nemigen tudták tudományosan mérni, sem igazolni. Inkább az egyedi beszámolókra, visszajelzésekre lehet támaszkodni – elnézve a koktélokat övező, növekvő hype-ot, azokból nincsen hiány.

Ugyanakkor számos kórkép, köztük a migrén, fybromalgia, daganatos betegségekben szenvedők tüneteinek enyhítésében nyugaton biztató eredményeket tapasztaltak. A krónikus vitaminhiányban szenvedők pótlását kétségtelenül hatékonyan tudja megoldani ez a terápia; valamint a dehidratációban és regenerációban verhetetlen, ha fertőzésekről, betegségekről, másnaposságról vagy intenzív sportról van szó!

 

TIPP: Kifejezetten anti-aging (sejtregeneráció, hidratáció, fittség fokozása) célokra a FORMAKONTROLL koktélunkat ajánljuk.
Sportolóknak az aminosavakat és egyéb összetevőket (ezeket az orvosunk állítja össze, személyre szabva, az edzésterv és versenycélok ismeretében) tartalmazó SPORTKONTROLL koktélt állítjuk össze.
Azoknak, akik már életmódot váltottak, és szeretnék a fogyasztó programjukat hatékonyan megtámogatni, komplementer terápiaként javasoljuk a BODYKONTROLL koktélt.
Természetesen nálunk is elérhetőek kimerültségre, stresszre, betegségre a különböző változatok: menedzsereknek, túlterhelt embereknek javasoljuk a MYERS’ koktélt, betegeknek és gyengébb immunrendszerűeknek az IMMUNBOOST változatot. Bulizóknak megelőző jelleggel tudjuk adni a DETOX koktélt, amivel töredék idő alatt legyőzhető a másnaposság.

 

 

 

iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szereted az írásainkat

ezek is érdekelhetnek

Breyer Helga doktornő az infúzióterápiáról – videó

Hagyományos készítmények kontra infúzió: ahogy az orvos látja